Login CMS

Nieuws

Hier vindt u de laatste nieuwtjes over het Zomertoernooi.

Wij hebben het aantal finaleplaatsen in de Combinatiefinale uitgebreid naar 24 !!!!. Dit omdat het aantal deelnemers welke op beide plaatsen hun serie's hadden gegooid toch al aanzienlijke vormen begon aan te nemen. Dus grijp u kans en plaats u ook voor deze finale.



Sittard, 30-08-2009, Finale Sittard

Gemengde gevoelens.....

Daarmee schrijf ik dit laatste berichtje over het Zomertoernooi 2009. Blij dat het is afgelopen, jammer dat het voorbij is. Noem mij een sentimentele oude ......, nee, doe maar niet. Ik heb geen verhaaltje meer over, behalve over de finale van het Zomertoernooi 2009 in Sittard. En dat is nou precies waar het om draaide vandaag. Alle deelnemers waren op tijd aanwezig, nou niet alle. Glenn Zillekens was wat aan de late kant, maar echter op tijd om nog een paar frame's in te gooien, en dat hebben wij gemerkt aan zijn score's. 227 scratch over 10 game's. Hallo.... , wel even de hoogste scratchscore vandaag.

Niet alleen Glenn, maar alle deelnemers hebben vandaag goed gegooid. Niet om iemand de hemel in te prijzen, maar om in de finale te komen moest men al in de voorronde's 224 gemiddeld gooien met handicap. En dat nivo is in de finale alleen maar versterkt. De winnaar Tim Zeevaarders heeft bijna 196 gemiddeld gegooid, scratch, en natuurlijk zijn er geluiden dat hij heeft gewonnen door zijn handicap. Maar zo zit het toernooi nou eenmaal in elkaar. Diegene die ten opzichte van hun pasgemiddelde het afgelopen jaar de meeste progressie hebben gemaakt, maken de meeste kans. Maar dat zijn ook de meest veelbelovende deelnemers geweest. Neem de nummer 2, Carlo Verweijlen, bijna 194 gemiddeld scratch. Is dat een talent of niet ??? Zo kan ik het hele rijtje afgaan, feit blijft dat iedereen die vandaag finale heeft gespeeld zijn of haar best heeft gedaan, en stuk voor stuk ruim boven hun gemiddelde heeft gegooid.

Zomertoernooi XXL, 9.3 op de schaal van Stardust, allemaal superlatieven die ik zou kunnen gebruiken om de finale van vandaag te omschrijven. En toch heb ik voor mijzelf het idee dat deze allen tekort zouden schieten. Het doel van deze editie van het Zomertoernooi was om te proberen de deelnemers van Sittard en Heerlen bij elkaar in de keuken te laten kijken, te laten proeven en vervolgens hun recensie te geven. Ik ben geneigd te geloven dat we hier in zijn geslaagd. Natuurlijk zijn er op en/of aanmerkingen, die soms terecht, soms iets minder, moeten worden meegenomen naar een eventuele volgende aflevering. Daarom wil ik u vragen alle suggestie's die u mocht hebben, waardoor we het de volgende keer nog beter kunnen doen te mailen naar ondergetekende of Sjir Notermans, die overigens een kei is in het afwentelen van de aandacht voor de drijvende kracht achter dit toernooi, namelijk hemzelf.

Als u het niet erg vind ga ik nu op mijn lauweren rusten, ik heb ze namelijk net gevonden op zolder, en zal ik u niet meer vervelen met mijn oeverloos geouweh.... Ik wens u een succesvol league seizoen, en misschien tot volgend jaar.



Sittard, 29-08-2009, Finale Combinatie

Weeralarm !!!

Verwachting voor dit weekend : Extreem hoog scoregebied boven Sittard, gepaard gaand met flinke hozen Spare's en Strike's, afgewisseld met enkele Split's, Hoop, Teleurstelling en Euforie. Temperatuur : Begin van de middag zal dit een kookpunt bereiken, welke echter dichter bij de bar gekoeld kan worden. Eindelijk een weersverwachting die voldoet aan de werkelijkheid. Zo zie je maar, wil je dat iets goed gaat, moet je het zelf doen. Ik durf er zelfs ( niet al te aggressief ) gif op in te nemen dat het weer morgen van dezelfde strekking zal zijn.

24 deelnemers waren bereid om hun hele ziel en zaligheid op het spel te zetten tijdens deze finale van het Combinatie klassement Zomertoernooi Heerlen - Sittard, welke dit jaar in Sittard werd gehouden. Allen waren zij ruim op tijd aanwezig om na het kiezen van hun baannummer te gaan ingooien. Sommige deelnemers waren zo enthousiast dat het ingooien hun eigenlijk al te lang duurde. Na de eerste game stonden er al 8 ruime 200 scores op de monitor, welke aan het einde van de kwartfinale al was gestegen naar 29. De hoogste serie was na deze 1e finaleronde voor Berthold Meijer met een 915 scratch. De totaalscore van de beste 12 deelnemers begon na deze ronde bij 840 tot en met 992.

Na een korte pauze waarbij men deze PBA achtige taferelen eens goed op zich had laten inwerken, begonnen de 12 finalisten aan hun laatste 3 games. Toen werd echter het klassement volledig overhoop gehaald waarbij de top drie intact bleef maar wel in omgekeerde volgorde. Tim Zeevaarders wist met drie goede 200 games van de 3e naar de 1e plaats te verhuizen ten koste van Jordi Putman die van de 1e naar de 3e plaats werd gedirigeerd. Mehmet baksi ging als 2e de finale in en wist deze plaats stevig te handhaven met uiteindelijk 7 pins achter de nummer 1. Hans Hermans wist nog een 700 serie neer te zetten waardoor hij van de 12e nog naar de 9e plaats kon klimmen.

Voor de top 12 was er een enveloppe met inhoud, en de winnaar van deze Combinatie editie mocht ook een wisselbeker in ontvangst nemen, welke hij volgend jaar mag proberen te prolongeren. Ook vandaag was het even aftasten of de planning, scoreverwerking en baanwissel goed zou verlopen, maar daar was volgens mij niets op aan te merken. Als dit morgen tijdens de finale Zomertoernooi Sittard 2009 ook zo gaat ben ik tevreden. Opmerkelijk feit : van de 24 finalisten waren er 7 jeugdlid, en na de finale was de top 5 volledig bezet door jeugdleden. In het fotoalbum zitten van deze finale 264 foto's, dus trek er een uurtje voor uit en tast toe.



Sittard, 27-08-2009, DAG 64

Alles komt goed, schatje.

Potverdorie, hebben ze sjeng die baan gegeven voor de laatste serie van het Zomertoernooi. Ik wilde nog even voor de laatste keer proberen of ik mijn positie in het finaleklassement kon verbeteren. Niet getreurd, in de finale heeft iedereen evenveel kans om de jackpot te winnen. Het enige wat je hoeft te doen is even de sterren van de hemel te spelen, en alles komt goed. Op de laatste speeldag van de voorronde's van het Zomertoernooi Sittard 2009 misschien een herkenbare situatie voor een aantal deelnemers. Voor diegene die zich niet hebben geplaatst, volgend jaar krijgen jullie opnieuw de kans bij het Zomertoernooi 2010. Alles komt goed, schatje.

14 deelnemers zijn de hele avond bezig geweest met precies dat. En op een na, is er geen speler geweest die zich heeft verbeterd, maar dus ook niet verslechterd. Verwoede pogingen werden gedaan om te zorgen dat men nog in het klassement bleef, of er juist inkwam. 32 serie's waren er nodig om voor een verschuiving te zorgen, en wel in het Combinatieklassement. Thei Demandt gooide in zijn laatste serie, in zijn laatste game net voldoende pins om Rolf Weerts van de 24e naar de 25e plaats te verhuizen, en daarmee zijn eigen naam aan deze lijst toe te voegen.Zijn reactie was heel kort : Yessssssss !!!!!!! Dat hij daarmee in het gewone klassement ook nog van de 23e naar de 17e plaats ging vond hij niet zo belangrijk. Toch zou ik diegene die net niet in de lijst staan adviseren om Zaterdag en Zondag wel te komen op de aangegeven tijd. Je weet namelijk nooit of er iemand uitvalt. Mocht dat niet gebeuren kun je altijd nog de deelnemers aanmoedigen en misschien genieten van een heerlijke lunch. Voor iedereen die het wel heeft gehaald, tot de finale en veel succes.



Sittard, 26-08-2009, DAG 63

Zijwieltjes.

Op weg naar mijn favoriete bezigheid reed ik vandaag achter een motor met 3 wielen, 2 voor en 1 achter. Voordeel van deze constructie is dat je bijna niet om kunt vallen. Zoiets als de eerste fiets van mijn zoon. Met zijwieltjes fietste hij als Joop Zoetemelk door de straat. Er komt echter een moment dat je afscheid moet nemen van dit hulpmiddel. Dat gebeurd uiteraard op de stoep voor het ouderlijk huis. De buren hadden die dag bezoek, die hun auto voor de deur parkeerde. Na de zijwieltjes ontwenningsactie van mijn zoon, hebben wij deze mensen nooit meer gezien. Voor de beginnende bowler bestaat de mogelijkheid om de rekjes omhoog te zetten. Zou het een optie zijn om de bowlingballen van zijwieltjes te voorzien ?. Nadeel is dat je dan om de kleding van de beginnende bowler te beschermen deze ook van spatborden en of spatlappen moet voorzien, om te voorkomen dat deze onder de opspattende baanolie komen te zitten. Om het geheel compleet te maken zouden de ballen tijdens het discobowlen dan ook van een koplamp en achterlicht moeten worden voorzien. Nee....weet je wat, leer maar bowlen.

De 7 deelnemers van vanavond hadden ondanks het feit dat er weinig is verbeterd ook geen zijwieltjes nodig. Omdat het echter steeds moeilijker wordt om je bestaande 5 hoge serie's te verbeteren, zijn er vanavond in het achterveld van het klassement geen verschuivingen waargenomen. Waarschijnlijk wordt dit bewaard tot morgen, de allerlaatste dag van de voorronde's van het Zomertoernooi Sittard. De laatste 5 deelnemers zitten echt op de wip. Marcel Hendriks daarintegen gooide zijn hoogste serie tot nu toe, een 730. Tevens zijn zesde 700 serie tijdens dit gecombineerde toernooi. Hiermee is hij koploper wat 700 serie's betreft. Ook steeg hij hiermee van de 13e naar de 6e plaats in het Sittardse klassement, en in het Combinatieklassement van de 6e naar de 5e plaats. Niet dat het voor de finale veel uitmaakt, maar deel uitmaken van de top 10 is toch leuk voor de statestieken. Morgen zijn alle banen al ver volgeboekt, maar je weet nooit of iemand vroeger afhaakt of niet komt opdagen, dus grijp uw laatste kans en kijk morgen of u zich nog kunt verbeteren. Ik heb ook al een blik mogen werpen op de menukaart voor de finale's, en ondanks het feit dat mijn cullinaire kennis nog slechter is als mijn bowlingkennis, moet ik zeggen dat mijnheer Michelin waarschijnlijk zijn vingers af zou likken.



Sittard, 25-08-2009, DAG 62

Pimp my ride.

Mijn zoon besloot recentelijk het gras te maaien maar kwam tot de ontdekking dat de grasmaaier zijn beste tijd heeft gehad. Goede raad was duur. Toen dacht ik aan Top Gear en hun pogingen om oude machine's te doen herleven. Idee : pimp your grasmaaier. Zo gezegd, zo gedaan, en met mijn technische achtergrond een peuleschil om het ding om te bouwen tot een kart waarmee Jos Verstappen eindelijk eens resultaat zou behalen. Normale verwerkingstijd voor mijn grasveld ongeveer een half uur, nu 10 minuten. Nu zult u zeggen, heel aardig maar wat moet ik daarmee. Als u mij een beetje kent weet u dat er een link naar het bowlen onderweg is. Ik stel mij voor dat dit ook mogelijk moet zijn voor uw bowlingtrolly, ballen en de opzet machine achterin de bowlingbaan. Denk eens in welke tijdwinst hiermee behaald kan worden. Serie's kunnen 2 keer zo snel worden gegooid, of nog beter, er kunnen 2 keer zo veel serie's in dezelfde tijd worden gegooid. Meer serie's betekend meer prijzengeld, betekend weer meer deelnemers, wat weer meer prijzengeld betekend, wat weer meer.... enz, enz.

Hoewel de serie's vandaag toch redelijk snel werden gegooid, met 4 verbeteringen als gevolg. Hans Hermans zag zijn afstand tot nummer 36 toch graag wat groter, en gooide zich van de 29e naar de 20e positie. Peter Witlox dacht wat jij kan, kan ik ook, en ruilde zijn 30e plaats in voor nummer 25. Huub Hermanns kwam wat dichter bij de nummer 36, maar haalde de finalelijst nog niet, wel ging hij in het Combinatieklassement van plaats 24 naar 21. Ad Roelen kroop ook weer wat dichterbij een finaleplaats, maar heeft ook nog 9 plaatsen te gaan. Thijs van de Wall zakte 2 plaatsen van 26 naar de 28e plaats, maar heeft waarschijnlijk genoeg speling. 11 deelnemers en 22 serie's later komen we qua aantal serie's al aardig in de buurt van de 1200 en in het Combinatieklassement bij de 2100, wat willen we nog meer.



Sittard, 24-08-2009, DAG 61

Afkicken.

Ik moest vandaag noodgedwongen afwijken van een dagelijks patroon. Het terrasje waar ik hoogstzelden zit was vandaag gesloten waardoor ik moest uitwijken naar een ander establisement. Dan pas merk je hoe het onderbreken van een gewoonte een enorme impact kan hebben. Die dag is niets meer hetzelfde. Stelt u zich eens voor : U gaat in de laatste week van het Zomertoernooi nog een serie gooien voor het Zomertoernooi in Sittard. Daar aangekomen hangt er een briefje op de deur dat zij gesloten zijn met een verwijzing naar bijvoorbeeld de Bowling in Maastricht waar u dan een serie kunt gooien. Je moet er niet aan denken. Omdat je echter een gewoontedier bent ga je met de auto richting Maastricht om er achter te komen dat meerdere deelnemers deze stap hebben gewaagd. Je kijkt om je heen, maar ziet allemaal ontevreden gezichten omdat zowel de banen als de bediening niet voldoet aan de hoge standaard welke Bowling Stardust inmiddels heeft opgebouwd. Gelukkig is dit doemscenario slechts een boze droom, en blijkt als je wakker word geheel naast de waarheid te zitten. Bowling Stardust blijft gewoon open en de laatste 4 dagen van het Zomertoernooi kunnen wij gewoon op ons vertrouwde plekje onze serie's gooien, gelukkig maar.

Toen ik vanavond naar de gezichten van de deelnemers keek leek het wel of zij dezelfde droom hebben gehad. Allen, 17 in totaal, waren blij aanwezig te zijn in hun vertrouwde bowling om nog enkele serie's te gooien voor het Zomertoernooi. 33 om precies te zijn. Zoals voorzien begint de competitie zich nu echt te manifesteren, wat resulteerde in 7 stijgingen in het klassement. Daar staat een soortgelijk aantal dalingen tegenover. Herman Goldsmid wist zich te verbeteren van een 46e naar een 39e plaats, niet genoeg voor een finale maar hij komt in de buurt. Belangrijker is misschien wel de stijging in het Combinatieklassement van de 25e naar de 19e plaats, die is waarschijnlijk alvast veilig. Glenn Zillekens wilde ondanks een stabiele 22e positie toch nog even zijn stempel drukken en is dat ook gelukt met een 18e plaats na een verbeterde serie. Maikel Putman besefte de gevaarlijke positie van nummer 33 maar al te goed en heeft zichzelf een plaats omhoog weten te gooien. Sven Hoevenaars wilde ondanks een veilige 20e plaats toch nog even proberen een serie te verbeteren wat hem ook riant is gelukt met een 12e positie als resultaat. Huub Hermans heeft door de verschuivingen in de top van het veld zich helaas maar een plaats verbeterd, maar wie het kleine niet eerd is het grote niet weerd. Mehmet Baksi kwam uit Heerlen om zich toch van een iets veiligere plaats te verzekeren, en dat is hem ook gelukt door van de 28e naar de 17e plaats te verhuizen. De grootse verrassing kwam van Tim Zeevaarders die door zijn laatste serie's vol te gooien van de 69e plaats naar de 11e positie doorstroomde, om in het Combinatieklassement van de 39e plaats op een 3e positie te eindigen. Wat gaat volgen zijn 3 dagen die waarschijnlijk voor nog meer correctie's in het klassement gaan zorgen.



Sittard, 23-08-2009, DAG 60

2 maal is scheepsrecht

Officieel is dit volgens mij 3 maal, maar bij gebrek aan wat beters gebruik ik toch maar dit gezegde. Het is de 2e keer dat ik niet aanwezig was tijdens de voorronde's in Sittard voor het Zomertoernooi. Ik weet trouwens helemaal niet wat scheepsrecht betekend, laat staan scheepskrom. Ik was er niet omdat in Heerlen de finale werd gespeeld van hetzelfde Zomertoernooi. Echter na afloop ben ik toch even naar Sittard gegaan om de score's op te halen, en omdat ik de deelnemers van vandaag enigzins ken, kan ik ook de sfeer proeven waaronder zij vandaag hun serie's hebben gegooid.

Nee, natuurlijk zijn dat niet heel veel serie's, met de finale in Heerlen. Maar wel lekker over de 1100 grens heen gegaan. Peter Witlox is terecht vastbesloten om de finaledag in Sittard als deelnemers mee te maken en gooide dus nog een serie waarbij hij weer een plaats kon klimmen in het klassement. Maurice Cornelissen zette zijn vierde serie neer die hem bij deze pinfall ook net in de finale zal brengen. Ricardo Frederiks heeft 2 serie's verbeterd welke hem nog niet een finaleplaats bezorgen, maar hij laat hiermee wel zien dat zijn vooruitgang duidelijk merkbaar is.



Heerlen, 23-08-2009, DAG 38, Finaledag.

Bowling with the stars.

Popstars, X factor, Dancing with the stars of Sterren op het ijs. Allemaal progamma's die miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd houden. Wij zijn immers o zo nieuwsgierig welke onbekende zoveel talent in huis heeft dat hij of zij ons wekenlang in de ban kan houden. Of wij willen zien welke BN er onder begeleiding van een profesional het wedstrijdje kan winnen van een andere opgeblazen bekende nederlander. Als men echt talent aan het werk wilde zien, hadden de commercieele omroepen vandaag opnamen moeten maken van de finale van het Zomertoernooi in Heerlen. Ook een gemiste kans voor dagblad de Limburger, welke ik enkele weken geleden heb getipt over dit evenement, maar tot nu toe nog niet de moeite hebben genomen om te reageren. Hun verlies.

Vroeg uit de veren en voorzien van een nodige dosis goede zin en strijdbaarheid, arriveerden om 08.45 uur de eerste deelnemers bij Hoeve de Aar in Heerlen. Nadat alle deelnemers zich present hadden gemeld kon men bij Sjir de baankeuze gaan trekken. Alleen nr 36 was door een afmelding op het laatste moment niet aanwezig. Doordat op basis van volgorde de laatste deelnemer voor de finale werd gezocht, bleek Jos Zeevaarders de eerstvolgende beschikbare kandidaat. Na een kwartiertje ingooien konden de deelnemers van start gaan met de kwartfinale. Omdat de score's uit de voorronde's niet werd meegenomen, waren er voor iedereen opnieuw gelijke kansen.

Na 2 uur van heel behoorlijke score's had zich de top 24 afgetekend welke na een korte pauze en verwerking van de score's zich mochten klaarmaken voor de halve finale. Tijdens deze drie games waren de verschuivingen hoofdzakelijk in de 2e helft van het veld waarneembaar, en na ongeveer een uur was duidelijk wie uiteindelijk de definitieve finale mocht spelen. De top 3 welke zich in de kwartfinale had gevormd bleef ook hier bestaan uit Jordi Putman, Pascal Gigas en Maikel Putman. In de laatste finale heeft Maikel na 2 games Pascal nog even van de 2e plaats verdrongen, maar in de laatste en beslissende game pakte Pascal deze met een 267 game weer stevig terug. Jordi Putman had in de eerdere finale ronde's zoveel voorsprong opgebouwd dat ondanks 2 mindere game's hij niet echt meer bedreigd werd door Pascal. Hierdoor kon Jordi Putman voor de 2e keer de overwinning van het Zomertoernooi Heerlen op zijn naam schrijven. Hij had dit enkele jaren eerder ook al gedaan.

Door de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande klimaatverandering konden wij buiten in het zonnetje van de prijsuitreiking genieten. Normaal zou zoiets in de zomer natuurlijk niet mogelijk zijn geweest. Na het bedanken van het personeel en het bowlinghuis vond Sjir het passend om ondergetekende nog even in het zonnetje te zetten voor de inspanning welke ik geleverd zou hebben. Zoals gewoonlijk vergeet hij gemakshalve dat hij minstens dezelfde inspanning heeft geleverd, dus bij deze ook even applaus voor Sjir Notermans, de motor en aanjager achter dit Zomertoernooi. Persoonlijk ook nog even mijn dank voor Jelle, Martijn, Ron en Maij, personen die toch hun uiterste best hebben gedaan om hier een geslaagd toernooi van te maken. Met een publieke belangstelling a la Amstel Gold Race konden de finalisten hun enveloppe met bijbehorende geldprijs in ontvangst nemen. Voor de nummers 4 tot en met 12 was er tevens een medaile voorhanden welke in het verstrijken van de jaren alleen maar in waarde zal stijgen, wees er dus zuinig op. De nummer 1, 2 en 3 konden naast een goed gevulde enveloppe ook een beker en bloemetje mee naar huis nemen. Als organisatie van zo'n lang lopend toernooi schrik en beef je van alles wat er maar mis kan gaan, maar buiten een storing in het begin van de kwartfinale, welke vrij snel was opgevangen door een reserve banenpaar, is het bijna vlekkeloos verlopen. Ik denk dat ik mede namens Sjir spreek als ik zeg dat het een geslaagd toernooi is geworden en dat wij alle deelnemers willen bedanken voor hun sportieve prestatie's en inzet de afgelopen 3 maanden. Tot volgend jaar.



Sittard, 22-08-2009, DAG 59

Speeddating.

Toen ik laatst bij hoge uitzondering eens op een terrasje zat, werd het tafeltje naast mij bevolkt door drie dames en een man. Ik kreeg de indruk dat het een eerste afspraakje betrof, alleen was mij niet geheel duidelijk wie nu met wie een date had. Het kan ook een gevalletje speeddaten zijn geweest. Ik probeer mij dan voor te stellen hoe zo iets in zijn werk gaat, stel je dan in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk vragen. Zoiets als : links of rechtshandig, hoeveel pond, Storm of Ebonite, pasgemiddelde, europees of amerikaans ????. Ja hoor, gevonden, de liefde van mijn leven.

Ik denk dat de meeste deelnemers aan het Zomertoernooi hun vragenlijstje aan het samenstellen waren, want veel animo om te gooien was er vandaag niet. 4 deelnemers met 5 serie's. Het kan ook zijn dat men zich mentaal aan het voorbereiden was op de finale van morgen in Heerlen. Peter Witlox liet het liever niet erop aan komen volgende week en gooide zich met 39 pins van de 36e naar de 30e plaats, zo even wat rust voor hem. Omdat er echter tussen de nummer 29 en 36 nog geen 40 pins tussen zit ben ik bang dat die rust van korte duur zal zijn. Volgende week wordt de week van de waarheid voor Sittard.



Sittard, 20-08-2009, DAG 58

Zoemen.

Ik las laatst in een artikeltje waarom muggen 's nachts zoemen op je slaapkamer, om gek van te worden. Het blijkt dat deze scharminkeltjes dit doen om te ontdekken of zich in deze ruimte soortgenoten van het andere geslacht bevinden. Zodra zich deze situatie voordoet stemt de mug zijn zoemfrequentie af op de andere partij om samen tot 1 harmonieuze zoem te komen. Bowlers maken zich eigenlijk ook schuldig aan soortgelijk gedrag. Staat men alleen op de baan, gooit men in eigen tempo zijn of haar balletje. Staan er echter medebowlers op de baan ernaast, dan past men de approuch frequentie aan zodat deze niet conflicteerd met de medebowler. Sociale beestjes , die bowlers. Als u mij in de komende week hoort zoemen, weet u hoe laat het is.

Dat dit soms beter werkt als 2 bowlers op een baan, werd vanavond nogmaals duidelijk door Jeanine Auf den Kamp die samen met Mat op 2 banen hun serie's gooiden. En waarempel, Jeanine presteerde het om 2 serie's aanzienlijk te verbeteren en zich daarmee naar een 30e plaats te gooien in Sittard en 18e in het Combinatieklassement. Voor Mat is het helaas niet zo fortuinlijk verlopen en zit nog niet in de finale. Wij laten dan ook speciaal voor hem het Zomertoernooi in Sittard nog een week doorlopen.



Heerlen, 20-08-2009, DAG 37

Schrijversblok.

Iets waar veel literaire genieen weleens mee te maken krijgen. De put is opgedroogt, er is geen enkele inspiratie meer voorhanden. Doelloos over straat zwalken, een wereldreis maken of dagen in bed blijven liggen, niets schijnt te helpen. Er komt geen letter meer op papier, en men heeft de indruk dat het leven als schrijver voorgoed voorbij is. Gelukkig heb ik daar geen last van. Waarom..... Omdat ik kan putten uit de grootste inspiratiebron ooit.....het Zomertoernooi. Ik ben voor editie Heerlen 35 keer in de pen geklommen en heb dit met veel plezier gedaan. Ik hoop dat u het heeft kunnen warderen.

Op de laatste dag van de voorronde's in Heerlen waren er ondanks het warme weer toch nog 13 deelnemers goed voor 23 serie's, wat de teller nu op 932 serie's heeft gezet. Meer dan wij ooit hadden durven hopen. Ik wil alle deelnemers bedanken en ik hoop dat zij er gedurende de zomer plezier aan hebben beleefd. 82 deelnemers in het totaal in Heerlen waarvan er 36 de finale hebben bereikt, sommige als een raket, anderen met vallen en opstaan. Feit blijft dat zij zich a.s. Zondag mogen gaan bewijzen in de finale.
IK WIL DEZE MENSEN ER NOGMAALS AAN HERINNEREN DAT ZIJ OM 09.00 UUR AANWEZIG DIENEN TE ZIJN, EN INDIEN ZIJ NIET KUNNEN SPELEN DIT DOORGEVEN AAN DE ORGANISATIE.

Er zijn vanavond nog twee 700 serie's gegooid, door Jordi Putman en Marcel Hendriks, wat hun totale aantal ieder op 5 zet. Andere deelnemers hebben op de valreep nog geprobeerd om in de finale te komen, zoals Stewart en Thomas Cheong, maar dit heeft helaas niet mogen baten. De kaarten zijn geschud, en de uitslag is buiten eventuele afmeldingen niet meer te veranderen. Een prijzenpot van 1734 euro voor de top 36 en sportprijzen voor de top 12 zullen zondag van eigenaar wisselen. Tot dan.



Sittard, 19-08-2009, DAG 57

Half leeg of half vol....

Ik laatst een discussie met iemand over het feit dat als een glas half vol is, of dat nou een positieve of negatieve benadering is. Ik zelf denk dat het aan de situatie ligt. Geef mij een glas Leffe Dubbel en ik zal bij het bereiken van het 50% punt zeggen dat het glas half leeg is, met enige weemoed naar de eerste helft. Zet mij op sommige plaatsen een cappuccino voor en ik zal op datzelfde punt verzuchten dat het nog steeds half vol is en ik de rest nog moet zien te verorberen. Ik ben benieuwd wat Sigmund daar voor een antwoord op zou hebben gehad. Als je met bowlen aan je zesde frame begint, is je game dan half vol of half leeg. Ik denk dat het aan de score van de eerste vijf frame's ligt. Als je al anderhalve game hebt gegooid, is dan je serie half vol of half leeg. Stel je hebt in Sittard gegooid maar nog niet in Heerlen, Zomertoernooi half vol of half leeg. Ik persoonlijk vind het zowiezo positief als je hebt gegooid voor het Zomertoernooi, of dat nou op een of op twee plaatsen is. Maar om de pessimisten onder ons tegemoet te komen, op 2 plaatsen is toch beter. Dit is namelijk meer dan de som van 1 en 1. Je krijgt er dan namelijk een derde finale gratis bij.

Omdat het in Heerlen een van de laatste dagen van het toernooi is waren er deelnemers die daar nog even hun Combiescore wilden verbeteren. En die konden dan vanavond natuurlijk niet ook in Sittard spelen. Een redelijk luwe avond dus, maar toch met wat resultaten. Zo gooide Glenn Zillekens zijn eerste 700 serie en schoot daarmee van de 35e naar de 22e plaats. Dus hij is veilig. Peter Witlox heeft ook een serie verbeterd en kon daardoor afscheid nemen van de gevaarlijke 36e plaats en ruilde deze in voor een plaatsje hoger. Het zet daarmee wel Patrick Pluta op kiepen. Ik denk dat morgen een soortgelijke situatie zal ontstaan, maar als volgende week in Sittard de laatste week begint hebben jullie nog 4 dagen om dat goed te maken.



Heerlen, 19-08-2009, DAG 36

Evolutietheorie versus Scheppingsverhaal.

Zijn wij nou voortgekomen uit een kikkervisje wat aan een overhangende brandnetel welke langs de waterkant stond gelikt, en van daaruit onze prikkelbare eigenschappen hebben ontwikkeld. Of zijn wij door een grotere macht met een bepaalde bedoeling op deze aardbol gezet. Als je ziet hoe de bowlingsport is ge-evolueerd vanaf het stenen tijdperk, nadat Fred Flinstone en Barny Rubble er in de Bedrock league speelden, zou je Darwin gaan geloven. Als je echter als toeschouwer van het Zomertoernooi ziet hoe sommige strike's tot stand komen, kan het haast niet anders dat diegene een heel assortiment beschermengeltjes op zijn of haar schouder hebben zitten. En we weten allemaal waar die vandaan komen. Dat zou echter betekenen dat het Zomertoernooi geen toeval is en door die hogere macht op de kaart is gezet. In dat geval, dank voor uw hulp. Mocht toch Darwin het bij het rechte eind hebben, zou het betekenen dat wij volgend jaar een nog meer ge-evolueerd Zomertoernooi mogen verwachten. Misschien moeten wij nog maar een jaartje wachten met het beantwoorden van deze vraag.

De deelnemers van vanavond vonden dat toch te lang en namen het heft in eigen handen. Pascal Gigas met een serie van 766 nota bene. De hoogste tot nu toe. Daarmee en ook nog even een 636 stormde hij zonder te stoppen door naar een 10e plaats in het Klassement Heerlen en naar nummer 16 in het Combinatieklassement. Hij was nog van plan ditzelfde volgende week in Sittard te doen, dus let op uw plaatsen. Melissa Vallons deed met Pascal mee en verbeterde zich met 97 pins en daarmee haar positie van het eind van de finalelijst naar nummer 23. Jos Moonen vond het toekijken vanaf de zijlijn ook niet zo'n goed idee en verbeterde 3 serie's en daarmee zijn positie naar de 28e plaats. Jordi Putman was er toevallig ook, heeft zeker kunnen meerijden met iemand. En hij deed vanavond iets wat hij allang van plan was, namelijk ook hier de eerste plaats in bezit nemen. Door zijn vierde 700 serie dit toernooi is hem dat ook gelukt. Stewart Cheong zette zijn 3e en 4e serie op de lijst en krijgt daarmee een gemiddelde wat bij een vijfde serie in de buurt van een finale plaats zou kunnen komen. Ton en Annelies Ramaekers probeerde ook nog deel uit te maken van de finale elite, maar dat is vanavond nog net niet gelukt. Morgen is het hun laatste kans. Maar ook voor de andere deelnemers, want morgen is de allerlaatste dag van de voorronde's in Heerlen.



Sittard, 18-08-2009, DAG 56

Pleister op de wonde.

Hang een schilderij op en sla met de hamer op je duim : pijn. Ga skaten zonder bescherming en val op je knie met een schaafwond als gevolg : pijn. Ga de hele zomer bowlen voor het Zomertoernooi en haal ondanks verwoede pogingen de finale net niet, of wordt op het laatste moment uit de finalelijst gestoten : pijn. Voor laatstgenoemde situatie hebben wij contact opgenomen met het RIAG en na overleg met enkele psychologen hebben wij de volgende oplossing bedacht : wij zullen in de laatste week zorgen dat wij de beschikking hebben over een rolletje leukoplast, als pleister op de wonde.

Verschillende deelnemers hebben met verschillend resultaat gegooid. Michael Extra is na het voltooien van zijn laatste serie meteen geplaatst voor de finale en wel op de 29e plaats. Sharon Auf den Kamp heeft zich verbeterd en klimt naar de 28e plaats. Pa en Ma Auf den Kamp hebben dit ook geprobeerd maar konden de kloof helaas niet overbruggen. Maar " the game aint over till the fat lady sings ".



Heerlen, 18-08-2009, DAG 35

De laatste loodjes.

Een positieve uitspraak met een negatieve bijsmaak. Synoniem voor het feit dat je bijna klaar bent met je werk. Echter ook dat de last nu toch wel begint te drukken en je het nog even moet volhouden. Toch gebruik ik deze uitspraak voor de laatste week van het Zomertoernooi in Heerlen, en de laatste 2 weken in Sittard. Het negatieve aspect is echter ver te zoeken. Na 2,5 maand mogen we tevreden zijn met wat er tot nu toe is gepresteerd. De doelstelling van 750 serie's in Heerlen, en 1000 serie's in Sittard is ruim gehaald. Ook zijn er verschillende opmerkelijke sportprestatie's neergezet. Zo zijn er tot nu toe ruim twintig 700 serie's gegooid, is het gemiddelde per game rond de 176 en zitten er een aanzienlijk aantal jeugdleden in de verschillende finale's. De uitspraak geld ook voor de deelnemers, zij proberen in de laatste 2 weken nog even hun beste beentje voor te zetten, zoals dat een laatste loodje betaamt.

Tijdens die laatste krachtinspanning viel in Heerlen vanavond ook de 1.000.000 pin ( pinfall ). Deze werd gegooid door Ab Toonen en hij werd hiervoor door de organisatie beloond met een fles champagne. Niet dat wij nou op onze lauweren kunnen gaan rusten, ik zou trouwens niet weten waar ik die heb gelaten, want de 2000 serie's overall zitten ook nog in het verschiet. Zoals verwacht was het weer lekker druk met 21 deelnemers en 44 serie's. Voor veel verschuivingen heeft dit nog niet gezorgd, maar wel de boel iets dichter bij elkaar gezet.



Sittard, 17-08-2009, DAG 55

Hij gaat gegarandeerd vallen.

De afgelopen week is er veel te doen geweest over de megajackpot van de staatsloterij. Hij zou gegarandeerd vallen, was al weken van te voren aangekondigd. Achteraf bleek dat het maar een deel van de jackpot was wat gegarandeerd zou vallen. De reclamecode commissie heeft zich al uitgesproken tegen de staatsloterij. Mensen zijn blij gemaakt met een dooie mus. En hij was niet alleen morsdood, hij stonk ook nog een uur in de wind. Van dat soort praktijken zijn wij bij het Zomertoernooi niet gediend. Als wij zeggen dat hij gegarandeerd valt, dan gebeurd dat ook. De gehele prijzenpot komt ten goede aan de deelnemers, en niet maar een deel daarvan. Wat nog meer valt is de 1.000.000 ste pin, en morgen nog wel. Dit betreft uiteraard de pinfall. Wie hem gaat gooien is nog niet bekend maar dat hoort u morgen wel.

Vandaag waren er 20 deelnemers met 41 serie's hard op weg naar die miljoenste pin, maar helaas hebben we het net niet gered. Wie het wel gered heeft is Thijs van de Wall die door o.a.een dikke 700 serie meteen doorstootte naar een 23e plaats. Ook Sven Hoevenaars welke vanavond zijn 5 serie's volmaakte presteerde het om op plaats 20 te belanden. Deze actie's gingen echter wel ten koste van Mat en Jeanine Auf den Kamp, die nu van de zijlijn moeten toe kijken. Of zij het daarbij laten is mij niet bekend, maar ik verwacht het niet. Marco Lahaye heeft met 15 pins net Rolf Weerts van de 13e plaats gestoten. Vandaag ook 2 nieuwe deelnemers, zo kwam Tim Zeevaarders een nieuwe bal halen en gooide meteen even 3 serie's, en hebben wij toch Ricardo Savelkoul kunnen overhalen om een serie te gooien, ik wist het wel. Ook hebben wij de 4000 euro grens van het totale prijzengeld inmiddels achter ons gelaten, en de 2000 serie's overall komt ook al in zicht. Ik denk dat met name deze week er nog e.e.a. sterk zou kunnen veranderen in de klassementen.



Sittard, 16-08-2009, DAG 54

1000 en 1 nacht.

Het ultime sprookje over de gelukzalijgheid van een persoon in een tot de verbeelding sprekende omgeving. Vandaag speelde Maurice Cornelissen de hoofdrol in een soortgelijke setting. Hij was diegene die tijdens het Zomertoernooi in Sittard de 1000 ste serie op de teller zette. Nog niet geplaatst voor de finale, maar met een 4e en 5e serie van dit nivo, zal hij dit zeker wel doen. Hij gooide nota bene een 700 serie. Als beloning voor zijn inspanning werd hem door Sjir Notermans een fles wijn overhandigd met de complimenten van Bowling en Partycentrum Sittard.

De meeste deelnemers vandaag, 11 in totaal, kwamen om toe te treden tot de sprookjesachtige finalelijst, of om hun positie te verstevigen. Zo wist Liny Notermans wat pins te verbeteren en klopt daarmee op de achterdeur van deze lijst, maar ook op die van het Combinatieklassement. De grootste stijger was Ron Cremers welke van een 31e naar de 22e plaats wist door te dringen. Ook Jordi Putman verbeterde nog een serie waarmee hij de afstand tot de nummer 2 wat groter maakte, en in het Combinatieklassement bijna ongenaakbaar is. We gaan nu de laatste 2 weken van het toernooi in, waarbij ik verwacht dat een aantal deelnemers nog op het laatste moment hun uiterste best zullen doen om op de finaledag ook te mogen aantreden.



Sittard, 15-08-2009, DAG 53

2 voor 12.

Een kennisquiz met een lange houdbaarheidsdatum. Decennia lang wordt dit spelletje al gespeeld door over het algemeen redelijk intelligente mensen. Deze kandidaten schudden moeiteloos uit hun mouw wanneer en waar Balthazar Gerards werd vermoord, of hoeveel atomen er nodig zijn om een leuk bommetje van te maken. Stel echter de vraag hoeveel serie's er al zijn gegooid voor het Zomertoernooi in Heerlen en Sittard, en ze staan met hun mond vol tanden. Toch niet zo intelligent dus. Wij weten dat wel, ik heb bowlers altijd al slimme mensen gevonden.

De deelnemers vandaag wisten het ook, en ook hoeveel zij nog moeten verbeteren om de finalelijst te betreden, of wat steviger in het zadel te komen zitten. Louis Lahaye vond een 34e plaats toch niet zo veilig en zorgde door een serie met 44 pins te verbeteren dat hij doorschoof naar de 28e plaats. Michael Extra gooide vandaag zijn vierde serie, en staat nu op een gemiddelde wat hem bij een vijfde van dit kaliber een finaleplaats zou moeten opleveren. Of men moet in de laatste 2 weken in de top 30 dit gemiddelde nog wat oprekken.



Sittard, 13-08-2009, DAG 52

Kentekenplaat.

De meeste kentekenplaten van Nederlandse auto's zijn voorzien van een houder waarop de naam van de garage staat waar de auto vandaan komt. Gratis reclame, prima toch. Een enkele keer zie je echter opschriften die niets met een autobedrijf van doen hebben maar meer zeggen over de bestuurder cq eigenaar van de desbetreffende auto. Zo zijn er de bekende spreuken : als ik later groot ben word ik een Mercedes. Of : als ik een Mercedes wil rijden, bel ik wel een taxi. Vanochtend zag ik echter een nieuwe die onwillekeurig op mijn lachspieren werkte : Ik mis mijn ex nog steeds, maar ik kan wel al beter richten. Bijna automatisch leg ik dan een associatie met bowlen : Toen onze spare een splitje was, was hij aardig om te zien. Of : Als ik later groot ben word ik een storm. Nog beter : als mijn score net zo hoog wordt als mijn handicap, ga ik met de bus. De mogelijkheden zijn legio, leef u maar eens uit.

Omdat het aantal bowlers welke meedoen aan het zomertoernooi toch een maximum heeft, en de meeste vanavond in Heerlen aanschoven, was het hier natuurlijk wat rustiger. 5 deelnemers met 10 serie's is niet spectaculair, maar wel leuk voor de constante factor. Melissa Vallons steeg wat verder van de 34e naar de 27e plaats, maar ook in het Combinatieklassement ging zij van net eruit naar net erin. Haar partner Mitch Brams echter heeft nog een kleine 300 pins nodig om zijn vrouw te vergezellen in het klassement. Thomas Cheong steeg 11 positie's, maar staat nog even verwijdert van een luxe finaleplaats. Ludwig Penders staat nu 37e, en heeft niet veel meer nodig om het eliteclubje binnen te dringen.



Heerlen, 13-08-2009, DAG 34

File rijden.

A2, Amsterdam richting Eindhoven, bij knooppunt de Hocht, 4 kilometer. A10, ring Amsterdam, 6 kilometer. A76, Antwerpen richting Aken, afslag Hoeve de Aar, 3 kilometer. Het was file rijden vanavond. Ondanks dat dit afgelopen week was voorspeld, bleek het voor sommige deelnemers toch nog als een verrrassing te komen.

De drukste avond tot nu toe, met 23 deelnemers en nota bene 50 serie's. Een absoluut record, en volgende week, de allerlaatste week van het Zomertoernooi in Heerlen, beloofd het nog drukker te worden, u bent gewaarschuwd. Dit gaat uiteraard gepaard met de nodige verschuivingen binnen het klassement. Sjir Notermans presteerde het om met een 636 Berthold Meijer te passeren en door te dringen tot de top 5. Mehmet Baksi gooide zijn eerste 700 dit toernooi en daarachteraan nog even een 666, met een 3e plaats als resultaat. Bernd Wolf voltooide zijn 5 serie's en drong daarmee meteen de finalelijst binnen. De gehele familie Auf den Kamp verbeterde ieder enkele serie's en daarmee hun positie in de finalelijst. Rene Hensgens gooide ook 2 betere serie's en is daarmee weer terug in de race. Broertje Rob voegde ook elf pins aan zijn totaal toe waardoor Rico Meijers naar een 10e plaats wordt teruggezet. Ton Ramaekers gooide een stevige 624 waardoor hij dichter bij het finale walhalla komt. Hans Hermans voltooide zijn vijf serie's en dringt meteen de finalelijst binnen op nummer 19. Jordi Putman houd het graag spannend en verbeterde 12 pins met een 694, daarmee het verschil tussen hem en de nummer een terug te brengen tot 10 pins.



Sittard, 12-08-2009, DAG 51

Beunhazerij

Laat je tuin aanleggen cq onderhouden door een gepensioneerde hovenier : beunhazerij. Laat je badkamer betegelen door een illegale Pool : beunhazerij. Recreanten die in de laatste weken van het Zomertoernooi beslag leggen op bowlingbanen: beunhazerij. Ik vind dat wij dit soort gedrag met alle mogelijke middelen moeten bestrijden. Komt allen massaal naar Hoeve de Aar in Heerlen of Bowling Stardust in Sittard en gooi met zoveel mogelijk mensen, op zoveel mogelijk banen, zoveel mogelijk serie's voor het Zomertoernooi. Dat zal ze leren.

Zo denk ik ook over voetbal. Waarschijnlijk door de wedstrijd Nederland Engeland was het waarschijnlijk niet zo druk en konden wij maar 5 deelnemers en 11 serie's noteren. Geen spectaculaire verschuivingen, al is Hagen Richter een plaatsje dichterbij gekomen en heeft Claudia Swelsen van de 3e plaats gestoten. Peter Witlox heeft vanavond zijn lijntje gevonden en verhuisde van de 32e naar de 30e plaats. Ik vind dat de KNVB volgend jaar wel even contact met ons mag opnemen en hun agenda aanpassen aan het Zomertoernooi, maar ja, wie ben ik.



Heerlen, 12-08-2009, DAG 33

Bagagedrager.

Op de meeste fietsen, met uitzondering van een mountainbike, zit standaard een bagagedrager gemonteerd. Een ideaal hulpmiddel voor het vervoeren van je schooltas, vriendje of vriendinnetje, en zelfs een kratje bier zou er op passen. Toch zou je verwachten dat anno 2009 deze uitvinding al verder ontwikkeld zou zijn. Met een eenvoudige uitholling overdwars en bijbehorende kruissnelbinder was dit ideaal voor het vervoeren van je....bowlingbal. Waarschijnlijk zou er dan voor deze sport wel extra subsidie voorhanden zijn door het transport met dit extreme zuinige vervoermiddel voorzien van groen tripple A label. En dit zou dan weer te gebruiken zijn om het Zomertoernooi van een nog grotere prijzenpot te voorzien. We All Benefit.

Ik zag vanavond helaas nog niet zoveel fietsen, maar dat kan iets met het weer te maken hebben. Wel weer 2 nieuwe deelnemers in Heerlen, Mitch Brams vergezelde zijn partner en gooide zijn eerste 2 serie's. Joline Beckeringh verving Georgia Alblas welke door een blessure vandaag niet kon gooien. Samen 9 deelnemers en 20 serie's waarmee wij al ruim over de oorspronkelijke doelstelling van 750 serie's zijn gegaan. 850, here we come. Melissa Vallons speelde de laatste drie serie's en plaatst zich meteen in de finalelijst, dit ten koste van Rene van Bavel welke door de afmelding van Peter Dietzenbacher weer in de lijst stond. Laat je niet kisten Rene. Annelies en Ton Ramaekers verbeterden beiden een serie en komen iets dichter bij de felbegeerde finaleplaats. Jordi gooide tussen neus en lippen door nog even een 691 en begint Tim nu toch wel erg dicht op de hielen te zitten. Hans Hermans hoeft nog maar een serie, en als hij die een beetje in de buurt van de 600 weet te houden zie ik voor hem ook een toekomst op 23-08-2009.



Sittard, 11-08-2009, DAG 50

Puzzelen

Veel mensen kunnen hier uren plezier aan beleven, of het nou een kruiswoordpuzzel, een doorloper of sudoku betreft. Het uitvogelen van deze hersenspinsels brengt veel mensen in een staat van euforie bij het vinden van de oplossing. Voor deze mensen heb ik goed nieuws. In de verhaaltjes welke tot nu toe zijn gepubliceerd op deze site heb ik letters verstopt welke in de juiste volgorde een woord vormen. Ik kan u natuurlijk niet vertellen welk woord dit is, maar ik kan u wel een kleine hint geven. Het betreft de volgende letters : Z, O, M, E, R, T, O, E, R, N, O, O, I. In welke volgorde u die moet plaatsen en waar ze staan moet u zelf maar uitzoeken.

Vanavond werd er ook gepuzzeld, namelijk door enkele deelnemers op welke plaats zij nu staan, hoeveel pins zij moeten verbeteren, en waar zij staan op het eind van de avond. Mat Auf den Kamp heeft zijn positie iets verbeterd ten koste van zijn vrouw en staat weer net in de lijst op de 35e plaats, daarmee Jeanine naar de 36e plaats dirigerend. Herman Goldsmid heeft vanavond ook niet onverdienstelijk gegooid en komt iets dichter bij een finalepositie. Van de 52e naar de 43e plaats. Misschien nog belangrijker is dat hij in het Combinatieklassement hierdoor een iets betere positie heeft verkregen op de 18e plaats. We zijn vanavond in het totaal over de 1700 serie's heengegaan en meer als 900.000 pins. De 2000 serie's en die miljoenste pin komt steeds dichterbij.



Heerlen, 11-08-2009, DAG 32

Leesplankje.

Aap, Noot, Mies.... dit sukje hout met simpele afbeeldingen en woordjes vormde de start van mijn grammaticale carriere. Dankzij dit praktische hulpmiddel klets ik nu een hoop in de ruimte zonder spelfouten. Een vervolg hierop waren de blokken met plaatjes en letters, maar die waren voorbehouden voor de gevorderden onder ons, ik noem Jan Peter Balkenende. Ik heb al een moderne versie liggen voor mijn eventuele kleinkinderen : Strike, Spare, Split, Zomer, Toernooi. Misschien kunnen zij dan hiermee ook een start maken voor een glansrijke carriere.

De deelnemers van vanavond hadden geen moeite met het ABC, zij hebben allemaal hun naam correct ingevuld op de scorecomputer. Aan de hand daarvan konden wij de score's verwerken bij de juiste persoon en dat is ook weer prettig. Zo was te zien dat Carlo Verweijlen zijn serie's in Heerlen heeft uitgebreid naar 5 en daarmee meteen een finaleplaats heeft veroverd. Welliswaar in de gevarenzone maar het is een start. Tevens staat hij nu 8e in het Combinatieklassement. Thei Demandt heeft zijn positie iets kunnen verstevigen en is doorgeschoten naar een 31e plaats. Nieuwkomer in Heerlen was Hans Hermans welke met onder andere een 669 serie meteen liet zien uit welk hout hij is gesneden, namelijk finalehardhout. Louis en Marco Lahaye hebben zich beiden iets verbeterd maar nog niet genoeg om zich tot finalist te mogen rekenen, waarschijnlijk komt dat nog wel. Jordi Putman heeft ook nog een serie verbeterd en komt weer iets dichter bij de nummer 1 Tim Zeevaarders.



Sittard, 10-08-2009, DAG 49

1 op 30

Bij de aanschaf van een nieuwe of andere auto een hele belangrijke overweging. Hoever kom ik met een liter brandstof. Als je de autofabrikanten en autoverkopers moet geloven kun je bijna de wereld rond met een volle tank. Ik heb in mijn leven meer auto's gehad dan een gemiddelde sjeik vrouwen, maar de wereld rond zat er nooit in. Ik mocht al blij zijn als ik het volgende tankstation haalde. Maar nu heb ik iets ontdekt wat echt zuinig is : Zomertoernooi, 1 serie, 30 frame's gooien. Wat wil je nog meer.

Zuinig was men bepaald niet vandaag, 16 deelnemers en 30 serie's verder was het resultaat wel weer aanzienlijk. Twee nieuwe deelnemers, Mitch Brams, partner van Melissa Vallons, en Maurice Cornelissen die een serie heeft neergezet. En meteen maar even een 682, een serie die hij zelf nog voor verbetering vatbaar vond. Dat beloofd wat. Mitch kwam met vrouw en dochter en zette er meteen 3 op de teller met een vervolg afspraak voor de volgende serie's. Huub Hermanns heeft zich een weg naar de finale gevochten van de 40e naar de 36e plaats, maar weet dat dit erg fragile is. Louis Lahaye heeft net als zoonlief een serie weten te verbeteren en klom van de 36e naar de 33e plaats, Marco van de 22e naar de 14e plaats. De grootste verassing was Melissa Vallons die van een 54e naar een 34e plaats wist omhoog te klimmen, en zij was nog niet klaar heeft ze mij verzekerd. Sven Hoevenaars heeft er ook nog 2 serie's bijgezet en komt met dit gemiddelde net als vorig jaar in de finale. Helaas betekent zoveel geweld ook dat andere deelnemers worden teleurgesteld, en vanavond was dat van toepassing voor Rene Hensgens en Ludwig Penders die helaas net buiten de boot vallen. Beiden hebben echter nog wel een of twee serie's staan die voor verbetering vatbaar zijn, en dus is de strijd nog niet gestreden.



Sittard, 09-08-2009, DAG 48

Wespenmania

Een explosie van deze gele rakkers is reden voor heel veel mensen om zich in huis op te sluiten of buiten de meest vreemde capriolen uit te halen om lichamelijk contact met deze venijnige beestjes te voorkomen. Kruidnagels, koffiebonen, azijn en allerlei andere kruiden en specerijen op een schoteltje. Insmeren met talloze sappen en andere vloeibare middelen van onduidelijke samenstelling, tot aan een luchtgevecht toe moet voorkomen dat deze jongens hun angel in je goddelijke lichaam prenten. Veelal een ongelijke strijd omdat deze insecten een wendbaarheid hebben die een japanse kamikaze piloot zou doen verbleken. Maar wat moet je dan om gedurende de zomermaanden enige ontspanning te hebben zonder lek geprikt te worden door deze soldaatjes. Er zijn nog 2 plaatsen waar tot nu toe nog geen wesp is gesignaleerd, en waar nog geen lafhartige aanval op onze bloedbaan heeft plaastgevonden. Waar ???. Hoeve de Aar in Heerlen en Bowling Stardust in Sittard. Waarschijnlijk is de geur van sportieve transpiratie voldoende om de wespen buiten de deur te houden. Deze tip is volledig gratis en werkt gegaraneerd.

Ook vandaag was er geen wesp te bekennen bij Stardust, deelnemers des te meer. 18 zelfs, met 33 serie's weer het nodige invoerwerk. Maar ach, het houd je van de straat. Acht deelnemers hebben zich vandaag verbeterd en opgeschoven in het klassement. Ludwig Penders heeft zich na een kort afscheid weer in de finalelijst gezet. Liny Notermans is nog 2 pins verwijdert van de eeuwige roem. Sjir Notermans is stiekem de top tien binnengedrongen en staat nu 7e. Robbert Vallons zette een stevige 700 serie neer, de tiende 700 in Sittard en de twintigste 700 overall, en klimt van de 31e naar de 15e plaats. Waarschijnlijk een geduchte tegenstander waar men met de finale rekening mee dient te houden. Marcel Hendriks is het ondanks de beloofde 700 serie toch gelukt om nog drie plaatsen af te snoepen en steeg van de 14e naar de 11e plaats. Hans Hermans kwam na gisteren nog even wat puntjes pakken en klom van de 28e naar de 24e plaats. Melissa Vallons ( precies, een dochter van Robert ) is gestegen maar heeft nog geen finaleplaats in de wacht weten te slepen. Maar er zijn nog drie weken te gaan, dus wie weet. Mijn advies is om de komende weken toch even van te voren te bellen voor een baantje, want ik verwacht een explosie aan serie's.



Sittard, 08-08-2009, DAG 47

Rustdag.

Zes dagen in de week in de weer voor het Zomertoernooi en de zevende dag is een rustdag. Maar daarmee houd iedere vergelijking met het scheppingsverhaal op. Voor zover ik weet ben ik ook niet rechtstreeks familie van de hoofdpersoon in dat verhaal. Ook ga ik na 30-08-2009 in de deeltijd WW, iets wat 2000 jaar geleden nog niet mogelijk was want men had minister Donner nog niet uitgevonden. Toch is deze rustdag niet alleen voor mij een welkome afwisseling, ook voor de deelnemers is dit nodig om uit te rusten en de broodnodige boodschappen en klussen te doen. Maar ik verwacht de dag hierna wel weer de tomeloze inzet zoals die tot nu toe ten toon is gespreid.

Het probleem is wel dat verschillende mensen er een verschillende rustdag op na houden. Hierdoor was het waarschijnlijk vandaag ook niet zo druk. De officiele rustdag voor het Zomertoernooi in Sittard is vrijdag. Dus deelnemers vergis u niet, op zaterdag kan er gewoon gespeeld worden. Gelukkig waren er toch nog twee mensen die hun agenda wel up to date hadden en gooiden samen nog 5 serie's. Hagen Richter is weer een stapje dichterbij gekomen en is opgeschoven naar plaats nummer 4, e.e.a. ten koste van Kevin Leest. Hans Hermans heeft zijn 5e serie volgemaakt en komt in een keer op nummer 28 van de lijst binnen, waardoor Pascal Gigas toch nog even een extra inzet moet gaan leveren wil hij weer terugkomen op een finaleplaats.

Wij hebben het aantal finaleplaatsen in de Combinatiefinale uitgebreid naar 24 !!!!. Dit omdat het aantal deelnemers welke op beide plaatsen hun serie's hadden gegooid toch al aanzienlijke vormen begon aan te nemen, en de laatste 2 weken in Heerlen waarschijnlijk nog zal groeien. Dus grijp u kans en plaats u ook voor deze finale.



Sittard, 06-08-2009, DAG 46

Kosten, baten analyse..

Veel indoorsporten hebben op dit moment te kampen met de huidige temperaturen. Leg je wel of niet een airco aan, moet je de kosten hiervan afwegen tegen het voordeel dat de deelnemers na afloop van de sportieve prestatie iets minder hoeven te dweilen dan daarvoor ?. Bowling en Partycentrum Stardust heeft dat probleem niet ( meer ). Men heeft hier simpelweg een buitenbaantje aangelegd waardoor de deelnemers buiten in de frisse lucht en onder het genot van een frisse versnapering hun balletje kunnen gooien. Toegegeven, je levert iets in aan gemak en ook de scoreverwerking laat te wensen over. Je moet zelf je pins opzetten, en de oliemachine heeft niet zo'n lang snoer. Daar staat tegenover dat het publiek iets meer betrokken is bij de worp, als je niet uitkijkt krijg je een bal tegen je hoofd, en de goten zijn overbodig want de bal is of op de baan of in de wei. Ondanks de nodige pogingen zijn er geen records gebroken, sterker nog er was niemand bereid om een complete serie te gooien, laat staan de pins 12 maal op te zetten voor een hele game. Het zijn duidelijk niet meer de bowlers van vroeger.

Binnen was er echter genoeg activiteit met 10 deelnemers en 20 serie's. De familie Auf den Kamp was aangerukt om de onderlinge rivaliteit en de verschuivingen binnen het klassement van dinsdag nu eens voor eens en voor altijd uit te vechten. Sharon kwanm als winnaar uit de strijd en heeft de 37e plaats kunnen inruilen voor de 28e. Jeanine vond een 36e plaats niet bevredigend en vocht zich naar de 32e plaats. Mat heeft zich ook verbeterd maar door de omstandigheden ( warm ) heeft hij helaas nog geen finaleplaats kunnen bereiken. Gezien de vechtlust denk ik wel dat hem dit alsnog zal gaan lukken.



Heerlen, 06-08-2009, DAG 31

Corruptie.

Limburgse gemeenten zijn recentelijk het slachtoffer geworden van corrupte ambtenaren. Deze maakten tegen betaling fictieve rekeningen en opdrachtbonnen voor wegenbouwbedrijven. Deze corruptie kost de gemeenten een hoop geld en er profiteren alleen een handjevol personen van. Bij het Zomertoernooi hebben wij dit soort praktijken gelukkig buiten de deur kunnen houden, officieel ( voor tarieven zie ommezijde ( spare : 5 euro, strike : 10 euro, Zwitsers rekeningnummer 123456789 )). Nee, dat is maar een geintje, toch....

Van de twee 700 serie's die vandaag zijn gevallen ben ik toevallig getuige geweest en mijn beurs is er niet dikker op geworden. Deze waren levensecht, de hoogste serie tot nu toe, een 752 door Berthold Meijer, en een 707 door Marcel Hendriks. dat zet de teller voor 700 serie's in Heerlen op 10 en in Sittard op 9. Totaal al 19 700 serie's in dit toernooi. Nederlandse selectie " eat your hart out ". Berthold stoot hiermee Sjir Notermans van de 4e plaats, al is het maar net. Herman Goldsmid heeft door het verbeteren van een serie zijn finaleplaats waarschijnlijk wel veilig gesteld met een 15e positie. Daarnaast werd hij vergezeld door Henk Kreugel die Heerlen toch ook wel een leuke positie vond om te starten met het Zomertoernooi. Rico Meijers vond zelfs de 14e plaats van gisteren niet voldoende en stoomde even door naar de 9e positie. Karel Hendriks gooide zijn 4e serie met een totaal gemiddelde tot nu toe wat hem zou toelaten tot de top 36, u bent gewaarschuwd.



Sittard, 05-08-2009, DAG 45

Groene vingers.

Prachtig tuinweer zal menigeen zeggen als hij of zij naar buiten kijkt. Lekker op de knieen vroeten in de grond om het onkruid naar het rijk der hemelen te verwijzen. De hele dag zweten en de rest van de week kijken hoe je werkzaamheden teniet worden gedaan door een combinatie van zon, regen en onze lieve heer. Alternatief : kom eens naar Heerlen of Sittard en steek uw vingers in een bowlingbal. Gooi een serie en het resultaat is blijvend voor de rest van het Zomertoernooi.

Ik denk dat veel spelers vandaag toch hun vingers in de grond hebben gestoken, want het was redelijk rustig. De heren Stewart en Thomas Cheong houden blijkbaar niet zo veel van tuinieren want zij hebben ieder wel nog 2 serie's op de teller gezet. Stewart is hierdoor een plaatsje vooruit gegaan naar de 29e plaats. Enigzins verrassend was de komst van Hagen Richter, want deze hadden we net een uurtje eerder in Heerlen achtergelaten met 3 serie's. Niet genoeg, vond Hagen, ik doe dat in Sittard nog even dunnetjes over. Ook hier verbeterde hij zich en schoof hierdoor op in het klassement ( zie verslag Heerlen ). Morgen verwacht ik weer wat meer publiek en wat meer serie's.



Heerlen, 05-08-2009, DAG 30

Leentje leerde Lotje lopen....

Een oud rijmpje over de eerste stappen van Lotje. Een moderne versie zou kunnen zijn : Leentje leerde Lotje bowlen op de lange bowlingbaan. Ik doel hiermee op het toch wel aanzienlijk aantal jeugdleden dat meedoet aan het Zomertoernooi, met daarbij ook nog vaak opmerkelijke resultaten. De tijd die deze leden al bowlen varieerd van 1 tot 8 of 9 jaar. Ook diegene die de sport nog niet zo heel lang beoefenen scoren behoorlijk hoog in de ranglijst. Natuurlijk speelt de handicap daar een rol in, maar kijk ook eens naar de scratch srore's van deze deelnemers. Wat ik hiermee wil aangeven is dat er genoeg jeugdig talent in huis is en dat wij dat moeten koesteren en proberen verder te stimuleren. Zie het niet als een bedreiging maar als een gezonde concurentie.

Vandaag was er ook weer zo'n jeugdspeler die de sterren van de hemel heeft gegooid. Hagen Richter heeft in Heerlen 2 en in Sittard 2 serie's verbeterd, alles samen met bijna 250 pins notabene. Hierdoor is hij van de 9e naar de 3e plaats gegaan in Heerlen en in Sittard van de 7e naar de 5e plaats. Overall is hij in het combinatieklassement van de 3e naar de 2e plaats gegaan. Dit lijkt mij een prestatie van formaat. Jordi Putman had geluk dat hij ook vanavond nog een serie had verbeterd anders had hij zijn 2e plaats moeten afstaan. Door de 11 deelnemers van vanavond die samen goed waren voor 26 serie's zijn er nog wat verschuivingen op getreden. Zo is Robert Vallons door het voltooien van zijn 5 serie's binnengekomen op een 15e plaats in de finalelijst. Bij teamgenoot Pascal Gigas ontbreekt nog een serie maar als hij deze neerzet in dezelfde klasse als de eerste vier zal ook hij in de top 20 staan. Chris Schipper is opgeschoven naar de 29e plaats en staat daarmee iets stabieler in de finalelijst. Ronald Schipper heeft zich ook verbeterd en eist daarmee nu de 18e plaats op. Zoals ik gisteren al voorspelde was Rico Meijers niet tevreden met zijn rol als hekkensluiter in de top 40 en door 2 serie's flink te verbeteren met zelfs een dikke 600 op de teller, staat hij nu in een keer op de 14e plaats. Hij hoeft zich voorlopig ook geen zorgen meer te maken.



Sittard, 04-08-2009, DAG 44

Dromen.

Medeorganisator Sjir heeft u laatst verteld dat hij droomde van 750 serie's in Heerlen en 1000 serie's in Sittard, sterker nog, op het einde droomde hij zelfs van 2000 serie's overall. Ik benijd mensen die hun dromen zo duidelijk onder woorden kunnen brengen, of over zo'n concrete dingen kunnen dromen. Mijn dromen zijn heel wat waziger en moeilijker uit te leggen. Ik sta op het dak van een willekeurig gebouw, spring er vanaf en vlieg naar een onduidelijke bestemming. Of ik haal wat ijsblokjes uit de diepvries en spring even naar de noordpool om het tekort daar aan te vullen. Slaat nergens op, ik weet het, maar zo heeft ieder zijn eigenaardigheden. Ik zou me pas echt zorgen gaan maken als ik zou dromen over een 300 game, of een finaleplaats in het Zomertoernooi. Dat zou pas te gek zijn voor woorden, toch???.

Vanavond is in ieder geval iemands droom aan duigen geslagen. Sharon Auf den Kamp stond nog net in de finale op de 36e plaats. Komen er vanavond spelers die daar toch even verandering in wilde brengen. Een spelers is van de 44e naar de 36e plaats opgeschoven en daarmee Sharon ook het klassement gegooid. Nou kan dat altijd gebeuren maar dit was notabene door haar moeder Jeanine Auf den Kamp. Foei, Jeanine, zoiets doe je toch niet. Gelukkig heeft Sharon nog een lage serie staan die ze makkelijk kan verbeteren, en dan zit de schoen aan de andere voet. Verder is er vanavond niet veel spannends gebeurd met 3 deelnemers en 7 serie's, maar waarschijnlijk is dit weer de bekende stilte voor de storm.



Heerlen, 04-08-2009, DAG 29

Uniform.

In navolging op mijn berichtgeving over Koos Spee ben ik tot de ontdekking gekomen dat veel mensen zich anders gaan gedragen als zij een bepaalde functie vervullen, of als zij een uniform dragen. Vaak zie je bij deze personen dat hun gedrag kameleon-achtige trekjes gaat vertonen. Waren zij doorgaans nog prettige personen om mee om te gaan, veranderd dat zodra men " in " functie is of als men de beroepskledij heeft aangetrokken als donderslag bij heldere hemel. Waarschijnlijk vind men dat dat hoort bij het desbetreffende werk. Het is als buitenstaander moeilijk te begrijpen en haast niet op te anticiperen, want ieder reageerd anders. Ik heb geprobeerd om vast te stellen of er bij mij ook zo'n verandering is opgetreden nadat ik 4 dagen in " officieel " tenue heb rondgelopen. Volgens mij niet. Ik heb zelfs bij alle deelnemers van het zomertoernooi gedurende de 2 maanden dat wij bezig zijn geen verandering kunnen waarnemen nadat men hun bowlingkledij had aangetrokken en de baan had betreden. Men was even gezellig als daarvoor. Wellicht bied dit perspectief voor werknemers die vanuit hun beroep of functie verplicht zijn een uniform aan te trekken, steek al deze mensen in een bowlingoutfit en de kans is groot dat de wereld een stuk prettiger wordt om in te leven.

Ook vandaag waren alle 8 de deelnemers weer gezellig, zoals altijd, en gooiden zij een prettige 12 serie's, Jordi Putman verbeterde zich 66 pins, maar schoof niet op in het klassement. Wel kwam hij wat dichter bij de nummer 1, Tim Zeevaarders. Ab Toonen wist met een ruime 600 serie wel op te schuiven van de 26e naar de 17e plaats. Els Alblas plaatste haar 5e serie en kwam met stip binnen in de finale op plaats 18. Rico Meijers gooide ook zijn 5e serie maar moet nog even van een geringe afstand naar de finalelijst kijken. Rico kennende zal dat op korte termijn veranderen.



Sittard, 03-08-2009, DAG 43

Verstoppertje.

98,99,100, Ik kom, wie niet weg is, is gezien. Een spelletje dat ik in mijn jeugd ontelbare keren heb gespeeld. Het leuke hiervan was de onvoorspelbare factor van het wel of niet op tijd vinden van je medespelers zonder dat hij of zij de tijd kreeg om af te tikken. KPN heeft sinds kort een reclame op de TV waarin een jongetje dit spelletje doet en gewoon zijn medespelers opbeld met zijn GSM. Door de ringtoon wordt verraden waar de andere partij zich bevind en het spelletje is uit. Weg onvoorspelbare factor. Weg urenlang speelplezier. Stelt u zich eens voor dat u van te voren weet wat u gaat gooien bij het Zomertoernooi. Even kijken, ik heb nog een 680 nodig om in de finale te komen. Stel je bal in op 680 en laat maar rollen. Weg onvoorspelbare factor. Weg urenlang speelplezier. Ik moet er niet aan denken. KPN, bemoei je alsjeblieft niet met de bowlingsport.

Vanavond was er sprake van urenlang ouderwets speelplezier. Alle deelnemers gingen voor winst en sommige is dat ook gelukt. Je zag aan hun gezicht dat dit meer voldoening gaf als dat men dit van tevoren zou hebben geweten. Glenn Zillekens ging van 28 naar 26, Huub Hermanns van 37 naar 34, Ad Roelen van 56 naar 51, Marco Lahaye van 27 naar 21, Thijs van de Wall van 45 naar 37 en de grootste sprong maakte Sander Broers door van de 11e naar de 5e plaats te verhuizen. 11 deelnemers zorgde ervoor dat deze maandagavond niet saai verliep door samen 23 serie's te gooien en deze verschuivingen in het klassement te veroorzaken. Tussen de nummers 6 en 10 zitten nog maar 15 pins verschil alsmede tussen de nummers 31 tot 36.Dat betekent dat 10 deelnemers wat plaats betreft op de wip zitten. Met nog 4 weken te gaan zullen wij waarschijnlijk nog heel wat verschuivingen in het klassement gaan zien.



Sittard, 02-08-2009, DAG 42

Dromen zijn ( niet altijd ) bedrog.

Enige maanden geleden werden wij, Rudi en Sjir, gevraagd door zowel de bowling in Sittard alsook Heerlen om een zomertoernooi te organiseren. Een jaar eerder was dit door ons al min of meer toegezegd en er was dus nu ook geen weg terug. Om niet vergeleken te worden met eerdere toernooien hebben wij gekozen voor een gewijzigde opzet. Sittard kende al jaren een schitterend zomertoernooi, waar Michael veel van heeft weten te maken. In Heerlen was het zomertoernooi tot nu toe redelijk kleinschalig en wilden wij het graag iets meer van de grond krijgen. Nu de organisatie van beide toernooien op dezelfde organisatie rustte, lag het voor de hand dat er een combinatie klassement samengesteld zou worden. Wij droomden dat het toernooi een succes zou worden en dat in Sittard 1.000 series geschreven zouden worden, terwijl Heerlen 750 series op de teller zou krijgen. Deze droom hebben wij tijdens de gesprekken met de exploitanten van Bowling Stardust en Bowling en Partyhoeve de Aar gepresenteerd. Beiden waren enthousiast en stonden volledig achter de gekozen opzet. Enigszins sceptisch waren zij echter over de droom van het aantal series.

Nu, begin augustus, beginnen wij ons te realiseren dat dromen niet altijd bedrog zijn. In Heerlen, met nog 3 weken te gaan, staat de teller inmiddels op 672. Wij verwachten dan ook dat wij met zijn allen de teller wel ruim boven de 750 series weten te krijgen. Sittard doet het ook beter dan in de dromen. Met nog 4 weken voor de boeg zijn er nog 186 series neer te zetten alvorens de droom van 1.000 series is gerealiseerd. Ook hier gaan wij ervan uit dat dit getal naar boven bijgesteld mag worden.

Wij dromen inmiddels verder, want dromen zijn inderdaad bedrog. De nieuwe droom laat een nieuw getal zien, en wel 2.000 series uiteraard voor het combinatieklassement. Mochten wij met zijn allen dit op de teller zetten dan geloven wij dat dromen inderdaad geen bedrog zijn. Voorlopig hou ik het er maar op dat Marco Borsato toch gelijk heeft, en gaan wij alvast dromen over het vervolg, zomertoernooi 2010 Sittard - Heerlen.

12 deelnemers en 24 serie's verder blijken vandaag 4 personen te zijn gestegen in het klassement. Zo is Rob Hensgens van de 21e naar de 20e plaats gestegen, Maikel Putman van de 28e naar de 22e plaats, Ron Cremers van de 32e naar de 25e plaats en Thei Demandt van de 18e naar de 16e plaats. Voor het Combinatieklassement betekent dit dat Ron Cremers 2 plaatsen is gestegen en Rolf Weerts van de 15e plaats heeft gestoten. Ook zijn we vandaag aan totaal prijzengeld over de 3200 euro heengegaan. De verleiding om hiervoor thuis een bowlingbaan aan te leggen wordt steeds groter. Nee, grapje, toch.



Sittard, 01-08-2009, DAG 41

Een.

Een is maar alleen. Op een been kun je niet staan. Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht. Een zwaluw maakt nog geen zomer. Allemaal spreekwoorden of gezegden waaruit zou moeten blijken dat een geen fijn getal is. Vandaag is op een augustus een serie gegooid op een locatie van het Zomertoernooi op de een en veerstigste speeldag. Hieruit blijkt dat een helemaal niet zo'n slecht getal is. Denk eens in als deze serie niet was gegooid. NUL. Dat vind ik pas een beroerd getal.

De serie die is gegooid heeft geen invloed gehad op de finalelijst. Sterker nog, deze is niet eens bewogen. Niet dat dat erg is, soms heeft ook een finalelijst een dagje rust nodig. Ik denk namelijk dat hij morgen weer behoorlijk in beweging gaat komen.



Sittard, 30-07-2009, DAG 40

Strafwerk.

Ik ben hier een expert in, of in ieder geval een ervaringsdeskundige. Als de leraren uit mijn schooltijd betaald zouden krijgen per opgelegd strafwerk, dan stonden zij nou allemaal in de Quote 500, met stip. En het gekke was dat het uiteraard nooit mijn schuld was, maar ik dat wel altijd kreeg. Toch waren de effecten van deze extra taken niet altijd negatief. Als je 100 keer moest opschrijven dat je geen dartpijltje in de rug van de leraar mocht gooien, leerde je in ieder geval wel darten. Eigenlijk wilde ik deze disciplinevorm weer herinvoeren, en wel in de bowlingsport. Geen juiste bowlingkledij : 3 extra serie's gooien. Foetelen met de score : 5 extra serie's gooien. Slaan tegen de ballreturn : 10 extra serie's gooien. Het positieve effect hiervan zou kunnen zijn dat je aan het begin van het nieuwe leagueseizoen waarschijnlijk hoger scoort.

Ik heb vanavond geen straf hoeven uit te delen, omdat niemand zich had misdragen, maar ook omdat er toch genoeg serie's zijn gegooid. 29 zelfs door 13 deelnemers. Een van die deelnemers was nieuw. Het was de dochter van Robert Vallons, Melissa Vallons die net als haar vader ook geen moeite had om de pocket te vinden. Pascal Gigas heeft met een paar goede serie's een finaleplaats weten te veroveren maar zit nog in de gevarenzone. Maikel Putman wist zich met een 673 ook in de top 30 te gooien en Cynthia van Geertrui is wat dichter bij Rolf gekomen op een 15e plaats. Waarschijnlijk vind zij dit toch wat knusser. E.e.a. gaat natuurlijk wel weer ten koste van 2 andere deelnemers die vanavond helaas noodgedwongen de finalelijst hebben moeten verlaten, zoals Mark Teo en Liny Notermans. Ik heb het vermoeden dat daar dit weekend wel weer verandering in komt.



Heerlen, 30-07-2009, DAG 28

Hulp.

Ik ben laatst bij een psychiater geweest. Ik heb namelijk een probleem. Ik zou het wel op prijs stellen als u dit nu niet van de daken gaat schreeuwen. Ik lijdt namelijk onder mijn matige bowlinprestaties. Ik heb 5 serie's gegooid voor het Zomertoernooi en ik krijg er geen een boven de 500. Toen ik de goede man hiervan op de hoogte bracht begon hij eens hartelijk te lachen. Zijn diegene die hoger gooien als jou dan slimmer ?. Eh, nee....antwoorde ik. Zijn diegene die hoger gooien als jou dan sportiever gebouwd ?. Eh, nee....antwoorde ik weer. Dan zit het gewoon tussen je oren, niks om je druk over te maken, zei hij, je moet gewoon iets meer oefenen. Na deze wijze raad en het betalen van zijn rekening, welke gelijk stond aan 20 serie's voor het Zomertoernooi, ging ik tevreden huiswaarts wetende dat als ik wat meer serie's zou gooien die 500 vanzelf kwam. En vanavond in Heerlen was dat ook het geval, een 535 notabene. Godzijdank voor de geestelijke gezondheidszorg.

Achteraf bleek deze prestatie toch wel mee te vallen in vergelijking met wat er vandaag is gegooid door de andere deelnemers. Berthold Meijer heeft zijn derde 700 serie neergezet. Sjir Notermans gooide een 653 waardoor hij Mehmet Baksi van de derde plaats heeft gestoten en Jordi in zijn nek begint te hijgen. Hagen Richter gooide twee serie en verbeterde er ook twee, hij komt daarmee in de top 10 en gooit Rein van der Kraats uit die top 10. Zal die balen als hij terugkomt uit Nieuw Zeeland. Mat Auf den Kamp was afgelopen week uit de top 36 gewerkt, maar Mat heeft vanavond wraak genomen en verbeterde twee serie's, waardoor hij nu weer op de 26e plaats staat als rugdekking voor zijn vrouw. Al met al een vruchtbaar avondje met 19 deelnemers en 31 serie's. Als u goed naar de score's kijkt zult u zien dat de verschillen zich gaan beperken tot een Spare, Strike of Split meer of minder.



Sittard, 29-07-2009, DAG 39

Dubbel.

Ik ben er sinds kort achter waarom er meerdere stoeltjes om een tafel staan bij een terrasje. Dan kan namelijk je partner ook zitten mocht je die meenemen. Recentelijk heb ik dat gedaan en bestelde bij de serveerster een dubbele Leffe. De juffrouw begon eens hartelijk te lachen en vroeg of ik er misschien meteen 2 wilde hebben, want een dubbele Leffe kende zij niet, wel een Leffe dubbel. Waarschijnlijk is dit gewoon macht der gewoonte. Zomertoernooi in Heerlen en Sittard : dubbel, 2 serie's voor het Zomertoernooi : dubbel, met 2 man op een baan voor het Zomertoernooi : dubbel, 2 strike's op rij voor het Zomertoernooi : dubbel. Ik moet nodig afkicken, zou Betty Ford ook plaats hebben voor mij in haar kliniek.

Vanavond was het weer prijs, 2 man op baan 1 : dubbel, ieder 1 serie voor het Zomertoernooi : dubbel. He, kom ik dan nooit vanaf. Helaas is dat waarschijnlijk te wijten aan het warme weer, maar 2 serie's vanavond, maar morgen kunt u dat weer allemaal goedmaken want er is koeler weer voorspeld.



Heerlen, 29-07-2009, DAG 27

Balletjes buiten zetten.

Er is in Geleen een terrasje waar ik wel eens een cappuccino pleeg te pakken. Niet te vaak want dan word het sleur. In het weekend kan ik niet want dan zit ik in de bowling. Naast deze horecagelegenheid bevind zich een bloemenzaak die op maandag om 13.00 uur opengaat. De eigenaar gaat daar steevast om 12.45 uur de bloementjes buiten zetten. Bij zo'n weer als vandaag moet ik dan onwillekeurig denken aan een soortgelijke actie die ongetwijfeld in veel huishoudens plaatsvind. Dit is namelijk het ideale weer om de bowlingballen eens buiten te zetten, en in de glorie van de volle zon proberen de zo zorgvuldig opgespaarde olie zover te krijgen dat het een ander kosthuis gaat zoeken. Of deze methode wel of niet effectief is en het verwachte resultaat opleverd is onderdeel van discussie. Wat wel vaststaat is dat als het bowlinghuis statiegeld zou geven voor een flesje geretourneerde olie het de kosten van deze sport stevig zou drukken. Een ander idee is om de ballen op uw bankirai flonder te leggen en het onderhoud van deze houtsoort is voor de rest van het jaar gegarandeert

Of de spelers van vandaag hun bowlingballen hebben buitengelegd heb ik ze niet gevraagd, maar ze hadden ze wel allemaal bij zich. Alle 12 deelnemers welke weer vlijtig 22 serie's op het bord hebben gezet. Thei Demandt heeft zijn hoogste serie tot nu toe gegooid en daarmee een finaleplaats veroverd. Maar Thei, met de 31e plaats zit je wel nog in de gevarenzone, dus nog niet op je lauweren gaan rusten. Chris en Ronald Schipper hadden weliswaar al een finaleplaats maar hebben die vanavond even wat zekerder gesteld, Ronald door van de 24e naar de 18e plaats te verhuizen en Chris door van de 33e naar de 29e plaats te gaan. Chris heeft daarmee wel een plaats vrij gemaakt voor zijn baangenoot Rolf Weerts die zijn 5 serie's heeft volgemaakt en daarmee op plaats 33 binnenkomt.



Sittard, 28-07-2009, DAG 38

Paranormaal begaafd.

Jomanda, Derek Ogilvie, Char, allemaal personen die claimen contact te hebben met geesten aan gene zijde. Of dit werkelijk zo is weet niemand zeker, feit is dat men soms plaatsen, personen en gebeurtenissen weet te benoemen die volgens de betrokkenen niemand zou kunnen weten. Dit zaait voldoende twijfel om anders zo sceptische personen over de streep te trekken. Nu wil ik niet pretenderen dat ik een hotline heb met het hiernamaals, maar onlangs kreeg ik bepaalde ingevingen waarvan ik vermoed dat deze mij door een onbekende entiteit zijn ingefluisterd. De volgende woorden schoten door mijn hoofd, maar de samenhang hiervan is mij nog niet helemaal duidelijk : Zomer, Toernooi, Heerlen, Sittard, Juni, Juli, Augustus, Finale, 750, 1000, Beker, Envelop. Als u er wat van kunt maken laat het mij even weten. Mocht het niets voorstellen neemt u het mij niet kwalijk, waarschijnlijk hebben deze ingevingen dan niets om het lijf.

Vanavond waren alle deelnemers in ieder geval fysiek aanwezig, zo ook de 19 serie's die zij gooiden, ik heb ze immers net allemaal in zitten te voeren. Een nieuwe finalist heeft zich vanavond geopenbaard in de persoon van Ton Ramaekers welke van een 61e plaats naar de 32e plaats heeft gemanouvreerd. Stuart Cheong vond een plaats in de top 30 niet voldoende dus na 2 serie's schoof hij maar op naar de 28e plaats. Verder niet veel veranderingen maar wel weer een aantal plaatsen die op scherp zijn gezet en waarschijnlijk deze week gaan sneuvelen. Begrijp mij niet verkeerd, dit is geen leedvermaak maar ik vind het wel spannend.



Heerlen, 28-07-2009, DAG 26

Opdruk.

Kijk met dit warme weer om je heen en je ziet ze overal : T Shirts met opdruk. Soms heel toepasselijk maar vaak zie ik de relatie niet tussen de opdruk en de persoon die het draagt. Een corpulente mijnheer die zijn schoenveters niet ziet zonder in de spiegel te kijken : World Wrestling Federation. Een wat oudere medeburger achter een rollator : 13 th Ocean Race. Zou het niet leuker zijn om een uiting te geven aan je hobby of sport door een shirt te dragen met de opdruk : Bowling is my sport, of : Bowlers do it with balls, of nog beter : Zomertoernooi 2009 Heerlen - Sitard. We zitten natuurlijk al ruim halverwege het toernooi maar misschien is er wel voldoende interesse voor zo'n shirt wat tegen kostprijs aan de deelnemers kan worden verstrekt. Geneer u niet en laat het ons even weten.

Gezien het weer waren alle deelnemers in bowlingkledij en had men de winterjas thuisgelaten. 14 man hebben welgeteld 26 serie's voor hun rekening genomen. Er waren vandaag 4 nieuwe deelnemers te begroeten wat het totaal nu op 74 zet. Ricardo Meijers zette zijn eerste voorzichtige stappen op de lijst. Robert Vallons en Chris Vos welke al eerder in Sittard hun opwachting hadden gemaakt kwamen een stempel zetten op de Heerlense lijst. Robert Vallons gooide 4 serie's waarvan meteen alle 4 boven de 600 eindigde, dat beloofd wat. Ferdy Ohlenforst wilde ook geen vreemde zijn in eigen huis en begon ook met zijn eerste serie. Veel verschuivingen heeft dit nog niet opgeleverd maar maakt de verschillen wel weer kleiner. Luc Verjans presteerde het om met een dikke 600 serie op te schuiven van de 16e naar de 13e plaats. Een promotie naar boven door een deelnemer betekend echter wel een degradatie voor een andere speler maar dat houd de lijst levendig.



Sittard, 27-07-2009, DAG 37

Koekje bij de koffie.

Ik heb een tijdje geleden de fout gemaakt om het koekje wat je bij de koffie of cappuccino krijgt als je op een terrasje zit, mee naar huis te nemen voor mijn hond. Sindsdien staat hij te kwispelen als ik thuiskom en de sleutel van de voordeur in het slot steek. Onvoorwaardelijke liefde ?, macht der gewoonte ? of erger nog, gewoon honger. Bij sommige mensen is een soortgelijk gedrag waar te nemen. Als ik naar Hoeve de Aar of Bowling Stardust ga staan mijn kinderen al te trappelen om mee te gaan. Onvoorwaardelijke liefde ?, macht der gewoonte ? of gewoon honger naar een serie voor het Zomertoernooi ?. Ik hoop het eerste, maar ben bang voor het laatste

Vanavond was niet anders en ook zij zijn grote sponsors van dit toernooi, of ben ik dat nou zelf. Maikel heeft zich met een serie verbeterd en komt in de buurt van de top 36. Jean van Stelten komt ook langzaam die kant opgekropen en ging van de 51e plaats naar de 46e. Louis Lahaye deed het nog wat beter en gooide zich in de top 20. Zoals altijd is maandag een drukke dag in Sittard en met 19 deelnemers waarvan 4 nieuwe, zoals Sven Hoevenaars, een jeugdspeler uit Boekel die zich vorig jaar ook voor de finale had geplaatst, Michael Evers en Ricardo Jonkman en last but not least Laura van Thijs was het vandaag niet anders. Samen waren zij goed voor 30 serie's wat de teller al op 739 neerzet, en het prijzengeld in Sittard inmiddels al over de 1400 euro heentilt.



Sittard, 26-07-2009, DAG 36

EBAY

Op 's werelds bekendste veilingsite word van alles aangeboden, van tosti apparaat tot Poolse bruid, van dameslingerie tot kinderen met ADHD. Veel word er ook daadwerkelijk verkocht, maar een aantal items zullen de rest van hun leven moeten slijten in deze virtuele wereld omdat de animo voor deze spullen nihil is. Mocht het zo zijn dat er dadelijk deelnemers zijn die zich voor de finale hebben geplaatst en uitvallen, zouden er plaatsen beschikbaar zijn welke wij kunnen veilen op Ebay. Ik stel voor om te beginnen met 200 % van de marktwaarde. Om in de top 36 te komen heeft u gemiddeld 10 serie's nodig = 60 euro x 200 % = 120 euro. Een Pay Pal acount is aan te bevelen om de betaling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij zullen dan t.z.t. een link naar de debetreffende veiling op de site plaatsen.

Het deelnemersveld van vandaag hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Ron Cremers gooide zijn eerste 600 serie en knalde meteen op de 29e plaats de top 36 binnen. Hans Hermans gooide vandaag zijn derde en vierde serie waarbij hij met een 5e serie van dit nivo ook wel in de finalelijst terechtkomt. Rene Hensgens kwam van de 34e plaats en heeft dat even opgeschroeft naar de 28e, je weet namelijk maar nooit. Dennis Dettmann vond dat de 21e plaats misschien ook nog wel teveel boven het maaiveld uitkwam en verbeterde dat even naar een 13e plaats. Sjir Notermans deed zijn uiterste best om alle serie's boven de 600 te krijgen en voor een serie is dat ook weer gelukt, met als resultaat een verplaatsing van de 12e naar de 9e positie. Richter Hagen gooide ook vier serie's waarbij hij steeg van de 8e naar de 6e plaats. Ook binnen het combinatieklassement heeft dit voor verschuivingen gezorgd maar nog geen nieuwe binnenkomers of uitvallers. Maar dat is een kwestie van geduld.



Sittard, 25-07-2009, DAG 35

Wie sjoen os Limburg is, begrip toch neemes

Ik heb de strekking van dit liedje nooit helemaal begrepen. Niet omdat ik geen dialect zou verstaan, of niet zou kunnen lezen. Maar als dit waar is wat doen al die mensen dan hier. Ik ben hier ruim 30 jaar geleden komen wonen en was meteen verliefd op het Limburgse landschap, de bourgondische levenswijze en mijn vrouw. Niet perse in die volgorde. Stap eens in de auto en ga eens toeren door Slenaken, Epen of Vaals, en zie hoe mooi het Limburgse land is. Maar ook dichterbij zijn er prachtige vergezichten. Ga eens bij Bowling en Partycentrum Stardust in Sittard naar binnen en kijk zover mogelijk naar achteren. Wat meteen opvalt is een prachtige sterrenhemel en daaronder bergen, bergen.....pins, en die mag u allemaal omgooien onder het genot van een hapje en een drankje. En verder hoeft u niets te doen, behalve even afrekenen als u weggaat. Wij houden de score's voor u bij en publiceren ze zelfs op internet, op www.zomertoernooi.nl.

Ook vandaag werd de bowling bevolkt door een aantal rasechte limburgers die zich niet druk maakten om de scoreverwerking. Zij wisten namelijk dat deze z.s.m. worden verwerkt op deze site. 8 personen waren weer goed voor 13 serie's waarbij Peter Witlox zich door zijn 5e en 6e serie in een keer heeft geplaats voor de finale op nummer 26. Of dit zo blijft is natuurlijk nog maar afwachten. De strijd tussen de nummer 1 en 2 is losgebarsten en Jordi Putman door er alles aan om nog een serie te verbeteren, net zoals Carlo Verweijlen die de eerste plaats ook wel ziet zitten. Wij hebben vanochtend besproken hoe de finaledag eruit gaat zien in de zin van indeling, aanvangstijden en prijzengeld. De resultaten hiervan worden binnenkort op deze site gepubliceerd.



Sittard, 23-07-2009, DAG 34

Het is weer voorbij die mooie zomer.

Gerard Cox wist met deze hit bij veel mensen een gevoelige snaar te raken. Hij beschreef het einde van een jaargetijde waar veel mensen goede herineringen aan hebben. Men was op vakantie geweest of had bij tropische temperaturen lekker zijn of haar huis opgeknapt, en had waarschijnlijk frequent een terrasje bezocht. Het liedje was een bevestiging dat dat nu in een keer voorbij was en men weer zou vervallen in de sleur van alledag. De paraplu kon weer uit de kast worden gehaald en men moest weer als loonslaaf door het leven. Als je vandaag na het ochtendgloren naar buiten keek leek de zomer verder weg dan ooit, en zou een prerelease van deze hit waarschijnlijk binnen een week de hitlijsten bestormen. Toch is dat "in the eye of the beholder". Ik ben vandaag lekker op een terrasje gaan zitten, overdekt uiteraard, en gaan genieten van de frisheid die een zomers regenbuitje met zich meebrengt. Ik vond het wel vreemd dat ik de enige was die op dat idee was gekomen. Voor de mensen die spontaan depressief worden van deze weersomslag, er is licht aan het eind van de tunnel. In Hoeve de Aar in Heerlen en Bowling Stardust in Sittard hebben wij de zomer verlengd tot respectievelijk 23-08-2009 en 30-08-2009. Daar is namelijk het Zomertoernooi nog in volle gang waarbij ik persoonlijk zal optreden als het zonnetje in huis.

Omdat vandaag Heerlen helaas niet beschikbaar was voor het Zomertoernooi was het in Sittard iets drukker dan normaal op donderdag. Dus 14 deelnemers en 29 serie's later zijn er toch wel weer enkele opmerkelijke resultaten te melden. Veel deelnemers zijn wel een plaatsje opgeschoven in het klassement, maar de opvallenste waren toch Robert Vallons die van de 56e naar de 26e plaats verhuisde, Marcel Hendriks die zijn eerste 700 serie gooide in Sittard en daarmee van de 23e naar de 13e plaats ging, en Carlo Verweijlen die nu al zijn derde 600 serie neerzette en daarmee gevaarlijk dicht bij de nummer 1 in de buurt komt. Natuurlijk is het zo dat de eerste 36 spelers doorgaan naar de finale en dat de plaats in de voorronde dan niet meer zoveel uitmaakt, maar toch is het leuk om daar een zo hoog mogelijke positie te bereiken.



Sittard, 22-07-2009, DAG 33

All-Inclusive.

Er zijn mensen die bepakt en bezakt in een vliegtuig stappen en naar verre oorden reizen om daar 14 dagen te genieten van een All-Inclusive vakantie. De grap is dat je dan 14 dagen op een afgeschermd strand met enkele honderden lotgenoten mag genieten van....elkaar. In het hotel mag je eten en drinken wat je wilt en je hoeft voor dit alles maar een prijs te betalen. Ben je echter avontuurlijk ingesteld dan huur je daar een auto voor de prijs waar je hier bijna een Hummer voor kunt leasen, rij je naar een in de buurt gelegen stadscentrum en ga je daar om de verveling te verdrijven bijvoorbeeld een uurtje.....bowlen. Je betaald dan vervolgens een uurtarief waar hier een advocaat voor zou worden vervolgt, eet en drinkt wat en stopt na het afrekenen je creditcard in overspannen toestand terug in je beurs. Je rijd vervolgens terug naar je hotel en na afloop van je vakantie keer je tevreden maar blut huiswaarts. Daarna ben je nog maanden bezig om iedereen te overtuigen wat voor een fantastische vakantie je hebt gehad, want het kan toch niet zo zijn dat jij de enige bent die hierin is getrapt. ALTERNATIEF : Ga in de vakantie eens in je eigen auto naar Hoeve de Aar in Heerlen of Bowling Stardust in Sittard, gooi daar in alle rust een serie-tje of wat voor het Zomertoernooi, pak je wat te drinken en eet nog wat. Later op de avond kun je met het kleingeld wat je nog in je beurs hebt 1 rekening betalen, of te wel : All-Inclusive.

Waarschijnlijk waren een hoop mensen nog op vakantie want het was niet zo erg druk vanavond. Zeven serie's op de teller was nou niet bepaald de drukste avond, maar gelukkig ook niet de stilste. Mat Auf den Kamp gooide zijn hoogste serie en knikkerde daarmee.....oeps, bijna zijn vrouw uit het klassement. Carlo Verweijlen ziet zijn nieuwe bal steeds meer zitten en zette zijn tweede zeshonderd serie op de teller. Hiermee vergroot hij zijn afstand naar de nummer 3 naar 70 pins. Hierdoor hebben wij op de helft van het toernooi in Sittard al 640 serie's op de teller staan, en zit het prijzengeld al boven de 1200 euro.



Heerlen, 22-07-2009, DAG 25

Gast schrijven: De duim is dood!

Vandaag heb ik 3 series voor het zomertoernooi gegooid in Heerlen. Best lekkere scores tot aan de 3de serie, welke ik begon met een 232. Waarbij ik nog dacht dat dat precies op lijn ligt voor een 700 serie. Dat zou dan mijn eerste zijn. Het ging eigenlijk steeds beter en al gauw stond er 254 op mijn beeldscherm voor de 2de game. Echter toen ik aan de 3de game begon sloeg het noodlot toe. Omdat ik in mijn eentje had staan gooien lag mijn speeltempo behoorlijk hoog en met dit weer is het dan net of je aan het zwemmen bent met je kleren aan. Echter als je wilt gooien moet je droge handen hebben, dus veeg je je handen af een je broek of t-shirt en hang je ze boven de blazer te droger. Met als gevolg dat je huid hierdoor meer wrijving te voorduren heeft. Dus een dikke vette blaar onderaan de duim precies op de rand van het duimgat en de buitenkant van de bowlingbal. En dan bowl je toch niet meer zo ontspannen als voorheen. Dus mijn laatste game is uiteindelijk een 190 geworden, waardoor ik voor mijn gevoel beter had kunnen scores, maar ik toch niet ontevreden was met het eindresultaat. Echter is mijn duim nu wel economisch total loss verklaard, want buiten de blaar had ik al een tijdje last van een onderhuidse bloeding aan de bovenkant van de duim. Alles bij elkaar wil dat dus zeggen dat de duim er wel nog aan zit en ik hem triomfantelijk heen en weer kan bewegen en buigen om op mijn werk af en toe de spatiebalk aan te tikken, maar meer als dat doet hij niet meer. Kortom ik gun mijn duim even een weekje vakantie van het bowlen, zodat mijn duim in alle rust kan revalideren. Ik sta nu toch in de top 10 in Heerlen en dan kan ik over een week de Sittardse top 10 bestormen als mijn duim genezen is.

Maikel Putman

15 serie's in deze benauwdheid is een aardige score voor gehaktdag. Annelies en Ton Ramaekers hebben beiden 2 serie's gegooid, 2 verbeterd en hun hoogste serie gegooid, mooi als in een huwelijk alles gelijk opgaat. Annelies is hierdoor gestegen naar de 32e plaats, voor Ton is er nog even geen finaleplaats weggelegd, maar ik vermoed dat dat nog wel gaat gebeuren. Maikel Putman heeft zijn serie's volgemaakt en stormde in een keer de top 10 binnen. Een 9e plaats voor hem. Jordi was ook goed op dreef en zette zijn eerste 700 serie neer in Heerlen. Hiermee maakte hij in een keer een sprongetje naar de 2e plaats, wat hem weer iets dichter bij zijn doel bracht : in alle drie de klassementen 1e staan in de voorronde.



Sittard, 21-07-2009, DAG 32

Straatmuzikant.

Vandaag werd Geleen vereerd door het bezoek van een straatmuzikant. Gewapend met Cowboyhoed, Gitaar en centebak begon de man zijn repertoire toe te vertrouwen aan de ether van het nieuwe winkelcentrum in Geleen. Dit bestond uit Country and Western, Ballads, maar ook Limburgse liedjes passerden de revue. Hij had geen slechte stem, maar ik zag nog geen vertegenwoordiger van een platenmaatschappij hem een contract aanbieden. De meeste mensen keurden hem bijna geen blik waardig en liepen hem voorbij, waardoor het bakje voor de financiele bijdrage van liefhebbers van dit soort volksvermaak akelig leeg bleef. Toegegeven, ik was een van die voorbijgangers, maar toen ik terugliep naar de parkeergarage waar mijn auto stond was de man nog steeds bezig om vol overgave zijn zangkunsten aan het publiek ten toon te spreiden. Toen heb ik wel maar een kleinigheid in het bakje gedeponeerd, en werd vervolgens vriendelijk bedankt door deze Johnny Cash in spee. Dat voelde goed. Wij geven dagelijks kapitalen uit aan mensen die ons gouden bergen beloven en eigenlijk alleen maar hun eigen zakken aan het vullen zijn. Dan is iemand die zonder pretenties en zonder verwachting zijn tijd opoffert voor het genot van de medemens een welkome afwisseling. Wat heeft dit nu met bowlen te maken zult u zeggen. Helemaal niets, maar ik wilde vroeger altijd al filosoof worden en ik zag nu mijn kans schoon.

Vanavond zijn er serie's gegooid door mensen die ook geen pretentie's hebben maar wel verwachtingen. Verwachtingen om toch een serie te verbeteren. Iets wat ook wel weer gelukt is, waardoor er wat is verandert in de finale lijst. Zo kon Luc Verjans zijn 16e plaats inruilen voor een 9e plaats, geen slechte ruil. Stuart Cheong wist van de 32e naar de 26e plaats te verhuizen, en Ingo strafde de uitsluiting van de finale door Thijs van de Wall van afgelopen week meteen af door terug te stoten naar een 33e plaats en daarmee Thijs uit de lijst te duwen. Thijs, laat je niet kisten.



Heerlen, 21-07-2009, DAG 24

Weersverwachting.

Voor somige branches vitale informatie, gaat het regenen, schijnt de zon of is er toch een storm op komst. Rijden wij dit weekend de elfstedentocht of gaan we toch maar zwemmen. Hele familie's Pelleboer en Paulusma's slaan al jaren de plank mis, maar kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor essentiele foute informatie. Wij doen dat anders, voor de komende zes weken, tot om en nabij 30-08-2009 voorspellen wij prachtig bowlingweer. Mocht het niet zo zijn, klachtenlijn : 030-2206911 ( KNMI )

Al vroeg waren er vandaag een aantal deelnemers aan het bowlen voor het zomertoernooi. Tim Zeevaarders probeerde ondanks het feit dat hij op de eerste plaats staat toch nog een serie te verbeteren, iets wat helaas niet lukte. Brain en Glenn Zillekens gooide de derde en vierde serie van het Zomertoernooi in Heerlen en komen daarmee in de buurt van een finaleplaats als zij de 5 serie's volhebben. Jos Moonen was goed voor 3 serie's en heeft meteen zijn hoogste serie neergezet. Dat zelfde geld voor Chris en Ronald Schipper die daarmee iets zijn geklommen in het klassement. Ook hier geld dat de verschillen tussen de deelnemers nu minder beginnen te worden en daardoor makkelijker verschuivingen gaan optreden, we zullen zien.



Sittard, 20-07-2009, DAG 31

Meervoudige Persoonlijkheid.

Ik heb een hond, het is een Beagle. Hij is nu 7 jaar, een schat van een hond en hij luistert perfect.....binnen. Maar zodra ik met hem naar buiten ga het bos in vind er een transformatie plaats. Dan kan ik zingen, schreeuwen of jodelen maar dan ziet of hoort hij mij niet meer. Ik heb ook een kind, het is een jongen. Hij is nu 14 jaar, een schat van een jongen en hij luistert perfect....buiten. Maar zodra ik met hem een bowling binnen ga vind er een transformatie plaats. Dan heeft hij alleen nog oog voor de banen, de pins en zijn bowlingballen. Het enige wat hij dan nog wil is een serie gooien voor het Zomertoernooi.

Vanavond ook weer, maar ik kon het hem niet kwalijk nemen, er heerste vandaag een speciale sfeer, een Zomertoernooi sfeer. 20 deelnemers en 44 serie's op een maandagavond. 3 nieuwe deelnemers uit Belgie, Pascal Gigas, Chris Vos en Robert Vallons reden 80 kilometer om ook een aantal serie's te kunnen gooien. Dat wij inmiddels enige bekendheid gaan genieten was ik al achter, maar dat het zover zou reiken had ik niet kunnen inschatten. Toch waren er niet heel veel verschuivingen in het spelersveld, Huub Hermanns is wat opgeschoven naar de 27 ste plaats en Herman Goldsmid begint bij Thijs van de Wall op zijn achterdeur te kloppen. Wel beginnen de verschillen in pinfall steeds kleiner te worden waardoor sommige spelers maar een goede serie nodig hebben om meteen de hele lijst overhoop te gooien. Dat houd het wel spannend.



Sittard, 19-07-2009, DAG 30

Santiago de Compostella.

Net als Lourdes een plaats met grote aantrekkingskracht voor mensen die hopen op een beter leven, of mensen die hun leven willen beteren. Uit alle windstreken komt men er naar toe per vliegtuig, trein, bus, fiets, driewieler of zelfs lopend. Deze volksverhuizing vind plaats met wisselend resultaat, de een vind er wat hij of zij zoekt, de ander komt met meer vragen terug dan ze gingen. Veolia en ANWB maken melding van een nieuw bedevaartsoord, of eigenlijk twee, een in Heerlen en een in Sittard. Ook hier komen massa's mensen naar toe om hun afgod te vereren en te vragen om een zo goed mogelijk resultaat. De een bid tot Storm, voor een ander is Ebonite de ware.

In Sittard knielde men vandaag massaal voor Qubica, en werden er heel wat schietgebedjes gedaan. 13 deelnemers en 25 serie's later bleek dat het voor sommige deelnemers niet zonder resultaat was en waren zij opgeschoven in de lijst der finalisten. Naar boven wel te verstaan. Sjir Notermans heeft in het combinatieklassement de 2e plaats opgeeist ten koste van Mehmet Baksi. Liny, Rob en Rene zijn wat dichterbij de nummer 1 gekomen.



Sittard, 18-07-2009, DAG 29

Koos Spee is geen bowler.

Verboden te parkeren, verboden in te rijden, maximaal 30. Verkeersborden, stoplichten, matrixborden, wegbewijzering, gek word je er van. Wat ooit is begonnen als alles mag behalve, is nu niets mag behalve. Het maakt het autorijden er niet leuker op. Ook Koos Spee had vroeger lego toen hij klein was, alleen kocht men uit zuinigheid waarschijnlijk alleen de verkeersborden omdat deze namelijk het goedkoopste waren. Dat die man hier een dwangneurose aan heeft overgehouden moge duidelijk zijn. Kunt u zich voorstellen wat er zou gebeuren als deze verkeersofficier van justitie de bowlingsport zou ontdekken. Op de approach borden als : eenrichtingsverkeer, verboden in te halen, stoplichten in de spelersruimte om de doorstroming te bevorderen en als klap op de vuurpijl een flitspaal voor het pindeck. Boete's zouden automatisch worden verwerkt door de NBF, en worden afgetrokken van het eventueel uit te keren prijzengeld. Toch zou het niet slecht zijn deze mijnheer eens een keer uit te nodigen op het Zomertoernooi, in een dwangbuis welliswaar, maar dan kon hij eens aanschouwen hoe volwassen bowlers met elkaar omgaan. Hier word niet gesneden of verkeerd geparkeerd, baanwissel verloopt soepel en ook steken wij niet de middelvinger tegen elkaar op. Ook word er niet getoeterd of lichtsignalen gegeven. Mijnheer Spee, kom eens bowlen.

Dan had hij vandaag getuige kunnen zijn van een perfect samenspel tussen de deelnemers. Zo speelde Rolf Weerts met Thijs van de Wall enkele serie's, Thei Demandt met Henny Geilen en met Carlo Verweijlen. En dit alles in prima harmonie. Vriendelijke deelnemers, vriendelijk personeel, wat wil een mens nog meer. Ook luistert men naar goedbedoelde adviezen, zoals mijn advies van gisteren om bij Bert een reactive aan te schaffen. Carlo Verweijlen heeft dit meteen gedaan met als resultaat zijn hoogste game tot nu toe, een 279, maar ook zijn hoogste serie dit toernooi, een 740 nota bene !!!.Wie doet je wat. Thijs van de Wall schreef vandaag ook even twee zeshonderd serie's bij in de lijst waardoor hij met een vijfde serie van dit formaat redelijk hoog in de ranglijst zou kunnen komen. Dit gebeurde tijdens een dubbel met Rolf, eigenlijk gooit iedereen die met Rolf een serie gooit wel een goede score. Dus als u zichzelf nog wilt verbeteren, gooi een serie met Rolf en dan komt het dik in orde.



Sittard, 16-07-2009, DAG 28

Spiegeltje, spiegeltje......

Ik stond laatst in de badkamer voor de spiegel en dacht, ik gok het er op : Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de beste bowler in het land ????. Scratch of met Handicap kreeg ik als antwoord. Weet je wat, doe maar met handicap antwoorde ik veilig. Man of vrouw kreeg ik weer als wedervraag. Man natuurlijk, reageerde ik enigzins geirriteerd. Boven of onder de vijftig antwoorde de spiegel direct. Laat ook maar, zei ik met de stoom uit mijn oren komend, ik vraag het wel aan mijn vrouw, die geeft tenminste eerlijk antwoord. Wie is de beste bowler in het land vroeg ik mijn vrouw. Jij, zei ze zonder te aarzelen. Zie je wel, dacht ik toen ik de spiegel ging repareren met ducktape.

Ik vermoed dat de verkoop van ducktape vanavond in Sittard en omgeving explosief is gestegen, en dat meerdere personen hun kluskwaliteiten op hun spiegel aan het botvieren waren, want heel druk was het niet in Bowling Stardust vanavond. Maar 3 serie's gegooid door Kevin, Jamie en Carlo, wel weer fijn dat er een aantal trouwe deelnemers zijn waar je op kunt rekenen. Als u morgen gebruikt om de Doe Het Zelf klusjes te doen, wil ik u graag zaterdag weer verwelkomen in de bowling.



Heerlen, 16-07-2009, DAG 23

Achterhoofd

Lopend door het stadscentrum van Heerlen of Sittard zie ik wel een mensen die zoveel herseninhoud hebben dat er geen plaats meer is voor een weelderige haardos. Ik vraag mij dan af waar de besparing voor de kapperskosten aan besteed word. Onwillekeuring krijg ik de neiging om als het zonnetje het achterhoofd van de bezitter van deze wijsheid laat glimmen, er met een stift 3 gaten op te tekenen en te proberen bij welk oliepatroon dit de meeste hoek zou opleveren. Ik besef dat dit niet haalbaar is, niet alleen vanwege de stijging van aangiftes van verlies of diefstal, maar dan zouden er heel wat personen als een kip zonder kop door de stad ronddolen en niet meer in staat zijn een willekeurig bowlingcentrum te vinden. Dat zou weer een aantal deelnemers aan het Zomertoernooi schelen, niet zo'n goed idee dus, koop maar gewoon een reactive bij Bert.

Van het niet vinden van het bowlingcentrum was vandaag helemaal geen sprake, 16 deelnemers en 32 serie's waren het resultaat van deze toch wel warme dag. Marcel Hendriks gooide zijn tweede 700 serie en had ook nog zijn zoon Karel meegenomen die meteen met 2 serie's boven zijn gemiddelde begon. Dat zou weleens een familie uitje kunnen worden op de finaledag. Marcel heeft hiermee Jordi naar de zesde positie gedirigeerd, maar verder hebben er geen spectaculaire verschuivingen plaatsgevonden.



Sittard, 15-07-2009, DAG 27

Kledingkeuze.

Na het ontwaken sta je met je gespierde lichaam voor de spiegel met de vraag wat je moet aantrekken vandaag. Je moet naar je werk, tussen de middag lunchen met de afdelingschef en 's middags heb je nog een functionerings gesprek met de directeur. Je imitatie Armaniepak of toch maar die krijtstreep van de C&A. Misschien iets meer casual. Wacht even, vanavond ook nog een serie gooien voor het Zomertoernooi, zouden zij het erg vinden als ik vast mijn bermuda aantrek en mijn bowlingshirt, neeeeeee.......vast niet.

Vanavond een aantal deelnemers die deze keuze ook hebben gemaakt vanochtend, en voorwaar met het beste resultaat. Zo heeft Rolf Weerts zijn laatste 500 serie de deur gewezen, zette Jonas Maes bijna zijn eigen serie record op scherp en gooide Carlo Verweijlen zijn eerste 600 serie dit toernooi. Ook hier werd vanavond de vijfhonderd serie grens overschreden en kunnen we gaan werken aan 1000 serie's. Jonas Maes had in Belgie nog wat reclame gemaakt en heeft Manuela Caseti kunnen overhalen om aan deze kant van de grens haar bal richting pins te sturen.



Heerlen, 15-07-2009, DAG 22

Star Wars, episode 10 : Survival of de fittest

Het leek een opname van de nieuwste Star Wars film, starring : Jeremy Luyten as Luke Skywalker, Bram Wijshoff as Obi-Wan Kenobi, Roger Luyten as Darth Vader en Els Alblas as Prinses Leia Organa. Inzet : de vijfhonderdste serie voor het Zomertoernooi in Bowling en Partyhoeve de Aar te Heerlen. Terwijl Luke zijn laserball gebruiksklaar maakt was vader Darth al bezig zijn gevechtstenu aan te trekken. Obi-Wan was ook niet voor een zwart gat te vangen en begon vast zijn fireball richting pins te transporteren. Zoals in het echte leven wint ook hier het goede met een neuslengte voorsprong en schreef Jeremy Luyten ( Luke ) de vijfhonderdste serie op zijn naam. Roger Luyten moest helaas de overwinning afgeven en Bram sloot op een veilige manier de achterhoede. Els moest van een afstandje toekijken hoe de eer werd gered door een Heerlense speler.

Daarna kwam de achterhoede om de aanzet te geven voor de volgende vijfhonderd serie's waarbij geen records meer werden gebroken maar wel een leuke 25 serie's opleverde. Gezien het feit dat Star Wars een sequel is kunnen wij hier ongetwijfeld nog een vervolg op verwachten.



Sittard, 14-07-2009, DAG 26

Wekker.

Een apparaat wat ongetwijfeld is uitgevonden door iemand die 's nachts niet kon slapen. Uit nijd besloot hij, ik kan mij namelijk niet voorstellen dat een vrouw op die onzalige gedachte is gekomen, dat andere mensen dan ook maar bruut gestoort moeten worden in hun slaap. Lig je net lekker te dromen van die wisselbeker op de schoorsteenmantel, word je wakker van dat geklingel, of nog erger, Giel Beelen naast je oor. Sta je vroeg op, wrijf je de slaap uit je ogen, onbijt je en stap je in de auto om als je geluk hebt zonder file op je werk te verschijnen. Daar je meest productieve uren voor een karig uurloon aan je baas te schenken en vervolgens uitgeput weer huiswaarts te keren. Na thuiskomst je partner en 7 bloedjes van kinderen vertellen hoe geweldig je je hebt geammuseerd vandaag, en vervolgens doodmoe op de bank neer te vallen om pas weer bij de begintune van het laatste nieuws bij bewustzijn te komen. Voorstel : laat morgen die wekker eens voor wat het is en neem een baaldag. Ga gezellig met je partner winkelen, pik een terrasje en haal je koters op uit school. Ga volledig uitgerust van het avondeten genieten en gooi daarna een serie voor het Zomertoernooi. Ik garandeer je, je voelt je als herboren en ik weet zeker dat je baas hier begrip voor op kan brengen, toch ???. Mocht dit niet zo zijn, geef mij niet de schuld want ik ben ontoerekeningsvatbaar.

Vanochtend was het aantal serie's in Heerlen en Sittard gelijk en vanavond hoopten we op beide plaatsen over de 500 serie's te gaan. Helaas, op beide plaatsen zijn er 15 serie's gegooid zodat we nog steeds gelijk staan op 499 serie's. Ik ben benieuwd wie de 500 ste serie gaat gooien.Er is geen prijs aan verbonden, maar het is wel iets om later aan je kleinkinderen te vertellen.



Heerlen, 14-07-2009, DAG 21

F7-spellingscontrolle

Ik hoor nogal eens van mensen dat in de stukjes die ik schrijf veel spelfouten zitten. Dat klopt, en ik zal u uitleggen hoe dat komt. Ik ben 49 jaar geleden geboren in een eenvoudig arbeidersgezin in een Amsterdamse volksbuurt. In een gezin met 2 broers en 3 zussen, allen geniaal, allen hoogbegaaft..... behalve ik. Ik was op de kleuterschool al een buitenbeentje en speelde liever buiten dan binnen. Toen na de lagere school bleek dat ik geen ingenieurseigenschappen in mij droeg, was de keuze voor de plaatselijke belhamel school al snel gemaakt. Het lesprogamma daar bestond hoofdzakelijk uit het zo effectiev mogelijk belletje trekken tijdens luilak, en de ideale manier om een rotje in pasgeplaadste stopverf te stoppen. Bill Gates zat nog in zijn garage met een commodore 64 te klooien en wordperfect en daarmee F7 zijnde de spellingscontrolle bestont nog niet. Dit alles heefd geresulteert in een gramaticaal nivo van de onderste plank, en daar plukd u nu de vruchten van. Door hed nakijken van alle rekeningen van de ingeschoten ramen hep ik wel al vroeg leren rekenen. Hierdoor was ik de aangewesen persoon om de scoreverwerking van hed Zomertoernooi in Sittard op me te nemen, en daar plukd u nu ook weer de vruchten van. Wad ik eigenlijk wil zeggen is dad ieder vogeltje zingd zoals het gebekd is, en dad hed in sijn ogen een mooie aria iz.

Vanochtend was het aantal serie's in Heerlen en Sittard gelijk en vanavond hoopten we op beide plaatsen over de 500 serie's te gaan. Helaas, op beide plaatsen zijn er 15 serie's gegooid zodat we nog steeds gelijk staan op 499 serie's. Ik ben benieuwd wie de 500 ste serie gaat gooien.Er is geen prijs aan verbonden, maar het is wel iets om later aan je kleinkinderen te vertellen.



Sittard, 13-07-2009, DAG 25

Gast schrijven: Mexicaanse griep.

Vandaag zijn er weer 5 deelnemers bijgekomen, waaronder Daniël Altena Blom. En er zijn 37 series gegooid waar er een paar noemenswaardig van waren. Aangezien ikzelf nog een aantal series, zowel in Heerlen als in Sittard, moet gooien en de concurrentie moordend is heeft dit me aan het denken gezet. Men wil maatregelen treffen tijdens de vierdaagse, vanwege een mogelijke uitbraak van de Mexicaanse griep. Wat nou als dit griepje zou uitbreken onder de deelnemers van het zomertoernooi? Dan zullen we de tamiflu's voor iedereen van het prijzengeld moeten afhalen. Aan de andere kant, als we ons er niets van aantrekken, heb je kans dat je zonder te gooien hoger in het klassement komt te staan. Je kan voor de grap eens een mondkapje opzetten als je de volgende gaat gooien. Dan ga je naast diegene staan die hoger dan jou staat in het klassement en vertel je dat ze maar een stukje uit de buurt moeten blijven. Wie weet melden ze zich dan wel uit voorzorg af voor de finale. Ik denk zelf dat het niet zo'n vaart loopt, maar mocht ik nu niet hoog genoeg gooien om in de finale terecht te komen en zie je me de laatste week van het zomertoernooi met een mondkapje op bowlen, dan zou ik me toch maar preventief afmelden voor de finale ;)

Maikel Putman



Sittard, 12-07-2009, DAG 24

Zieltjes winnen.

Binnen de religieuse wereld een bekend gebruik. Tot de jaren 60 was het heel gewoon om zoveel mogelijk leden te werven onder de gelovigen, door ze angst in te boezemen voor het vagevuur. De pastoor die na een bevalling al weer een nieuwe wereldburger ging promoten was onderdeel van deze ledenwervingsactie. Wij gaan daar heel anders mee om, uw ziel mag u thuis laten als u uw bowlingballen maar meeneemt. Ook het uitbreiden van de wereldbevolking heeft voor ons geen prioriteit, dit gaat alleen maar ten koste van de speeldagen van het Zomertoernooi. U ziet, wij zijn niet zo veeleisend, behalve dan misschien als het gaat over het aantal te gooien serie's, het liefst zoveel mogelijk.

Vandaag hadden wij overigens niets te klagen, 2 nieuwe deelnemers en 28 serie's op een zondagochtend is geen verkeerd resultaat. Peter Witlox kwam eigenlijk om te trainen maar dacht, och laat ik ook maar een serie gooien. Ron Cremers was met de Heerlense groep meegekomen en plaatste meteen 3 serie's op de teller. Jordi wilde eigenlijk vandaag niet gooien maar door de inhaalrace van Claudia gisteren heb ik hem toch kunnen overhalen. Met als resultaat een 716 en een 698, dus was de euforie van de eerste plaats voor Claudia maar voor korte duur. 5 personen uit Heerlen hebben hun score's weten te verbeteren en zijn gestegen in het klassement. Herman Goldsmid gooide zijn 5 serie's vol en steeg ook maar nog niet genoeg voor een finaleplaats. Ik denk dat dat de komende weken echter nog wel zal wijzigen. Ik dacht dat Sittard vandaag gelijk zou komen met aantal serie's in Heerlen, maar daar moeten we waarschijnlijk nog tot morgen nog even geduld voor hebben.



Sittard, 11-07-2009, DAG 23

(Schoon)moeders.

Net als blondjes en Belgen vaak slachtoffer van cliche moppen. Iedereen heeft wel wat te klagen over zijn of haar eigen exemplaar. Ik niet, ik had een fantastische schoonmoeder, stond altijd voor je klaar en niets was haar teveel. Als zij op bezoek kwam werd eindelijk ons huis weer eens goed gepoetst. En als zij met de hond ging wandelen excuseerde zij zich na twee uur dat zij nu wel moe was en daarom al terug was gekomen. En dat met 78 jaar. Mijn vrouw is van hetzelfde laken een pak. Zorgt altijd dat iedereen op tijd te eten heeft en klaagt nooit. Een brok puur goud.
Mooi he. Zo, ik denk dat ik nu wel die auto mag kopen die ik zo graag wil hebben.

Toch zit er een kern van waarheid in bovengenoemd verhaal. Ik zag vandaag ook weer spelers die bij de gratie van moeders, partners of andere relatievormen hun bal ter hand konden nemen en een of meerdere serie's voor het Zomertoernooi hebben gegooid. Daarom zeg ik, houd deze personen in ere, in ieder geval tot het eind van het toernooi. Vandaag weer een nieuwe deelneemster, Thei Demandt heeft Henny Geilen kunnen strikken om haar talent ten dienste van het Zomertoernooi te stellen. Marcel en Berthold waren vandaag weer van de partij en Marcel heeft nu bijna zijn 5 serie's vol waardoor hij dadelijk de finaleladder kan gaan beklimmen. Claudia had eigenlijk niet zoveel zin, maar Rolf heeft haar over kunnen halen om toch een serie te gooien. Hiermee heeft zij zichzelf verbeterd en Jordi van de eerste plaats gestoten. Namens Jordi, bedankt Rolf.



Sittard, 09-07-2009, DAG 22

Uitverkoop.

Loop door willekeurig welk stadscentrum en in elke etalage hangt wel een poster met de mededeling dat er sprake is van opruiming of uitverkoop. Dit fenomeen bestaat al van voor onze jaartelling. Als de Egyptenaren weer eens een piramide hadden gebouwd en er waren nog wat brokjes steen over, belde Cleo even met Ceasar om te vertellen dat zij nog wat materiaal in de aanbieding had voor een aquaduct. Ceasar, die altijd wel in was voor een koopje, zette vervolgens koers naar Egypte om daar de overtollige Ytong blokken op te halen. Bijkomend voordeel : hij kreeg daar ook nog sea-miles bij, zodat zijn vakantie in Gallie ook al verzekerd was. Mensen blijken al eeuwen gevoelig te zijn voor het feit dat als de verkopende partij zegt dat iets goekoper is dan nomaal, men dan automatisch de creditcard overuren laat draaien. Tijd voor een kleine test : Het Zomertoernooi ruimt op, vanaf heden tot 30-08-2009 een serie gooien, geen 10 euro, geen 8 euro, maar nu voor de ongelofelijk lage prijs van maar 6 euro !!!!. Als dat geen spelers trekt eet ik mijn hoed op.

Het werkt, weer twee nieuwe deelnemers, Hagen Richter en Maikel Putman zette ieder hun eerste twee serie's op de lijst. Had die reclame-goeroe toch gelijk. Hagen Richter begon zijn eerste serie zelfs met een 677. De deelnemers kregen het klaar om bij elkaar toch weer 20 serie's op de teller te zetten. Komt goed uit, want ik heb helemaal geen hoed.



Heerlen, 09-07-2009, DAG 20

Mag het ietsje meer zijn ???

Ik herinner mij dit nog van de groenteman op de hoek of de slager. Tegenwoordig komt dat met die supermarkten waar je zelf je groenten afweegt en veel producten zijn voorverpakt steeds minder voor. De essentie van deze uitspraak was dat de aanbieder je iets meer kon verkopen als waar je eigenlijk voor kwam. In principe komt dit alleen voor waar men goederen per gewicht verkoopt, maar ik zie Bert de Win van de Proshop in Sittard je nog niet vragen of het ietsje meer mag zijn als je een 14 pond bal wilt aanschaffen. Zou ik me daar een hernia slepen met een 16 ponder, ja, dat komt omdat Bert vroeg of het ietsje meer mocht zijn. Toch werd deze vraag in Hoeve de Aar gesteld vandaag, maar dan door de klant aan de ondernemer. Het aantal banen welke voor het Zomertoernooi waren gereserveerd bleken niet voldoende te zijn voor het aantal deelnemers, dus werd er gevraagd of het ietsje meer mocht zijn. Meer banen wel te verstaan. Omdat dit helaas niet mogelijk was moesten enkele spelers uitwijken naar Sittard.

17 deelnemers hadden geluk dat er plaats genoeg was en speelden samen 32 serie's. Een aantal opmerkelijke resultaten : een nieuw serierecord door Berthold Meijer met een 742, en een 689 door Sjir Notermans met als resultaat dat hij nu derde staat met nog maar 30 pins achter de nummer 2. Berthold Meijer staat nu vierde en heeft Jordi Putman teruggedrongen naar de vijfde plaats. Marcel Hendriks heeft Jeremy Luyten maar een dag van zijn zesde plaats laten genieten en heeft hem teruggezet naar de zevende plaats. Rob Hensgens heeft met een ruime 600 serie zich de achtste plaats in het klassement toegeeigend. We zitten in het combinatieklassement al op 95 deelnemers, ruim 2600 games en dik 460.000 pins. Ik begin al te dromen van de 1.000.000 pins.



Sittard, 08-07-2009, DAG 21

Twoffelen.

Een week of 2 geleden heeft Sjir Notermans u opmerkzaam gemaakt op een inmiddels ingeburgerd begrip in Nederland : Twitteren. Het de digitale ether insturen van korte berichtjes. Iets waar blijkbaar grote groepen politici zich inmiddels ook al schuldig aan maken. Vanochtend las ik in de krant iets over een voor mij nog onbekend woord : Swaffelen. Een soldaat uit het Nederlandse leger was ontslagen omdat hij dit tijdens de uitvoering van zijn beroep had gedaan. Dit bestaat uit het laten zakken van je broek om vervolgens met je geslachtsdeel tegen personen en/of voorwerpen te slaan. Vrijwel meteen ontstonden er in mijn gedachten meerdere nieuwe woorden : Swiffelen , Twiffelen of Twafferen. Wat vrij vertaald betekend, een hoop gelu.... in de digitale ruimte. Hierover nadenkend besefte ik mij dat ook wij ons schuldig maken aan soortgelijk gedrag. Ook wij zetten korte berichtjes op de digitale snelweg : Strike, Spare, Split, Turkey en ga zo maar door. Om dit te doen gebruiken wij echter...... Precies, onze ballen. Het zou misschien wel makkelijk zijn als wij hiervoor een voor iedereen begrijpbaar woord zouden gebruiken: TWOFFELEN. Om het mijnheer van Dale makkelijk te maken een aantal vervoegingen : Ik Twoffel, jij Twoffelt, wij hebben Getwoffeld. Klinkt mij wel goed in de oren, die houden wij er in.

Het was vandaag behoorlijk druk, maar helaas voor ons waren het veelal recreanten. Nu is dat ook niet erg voor een keer, zeker niet voor de exploitant van de bowling. Toch zijn er weer een aantal serie's neergezet waarmee het totaal op 388 komt. Dus ik verwacht deze week ook de 400 grens te gaan overschrijden in Sittard. Kevin Leest liet zich in ieder geval niet onbetuigd en zette een 584 op het scorebord. Hiermee dringt hij door in de top 3. Tevens stijgt zijn aantal serie's record naar bijna onbereikbare hoogte.



Heerlen, 08-07-2009, DAG 19

Het gras is altijd groener....

Kent u dat spreekwoord over die buren met hun rotgras. Altijd mooier, altijd groener en minder onkruid. Wat u echter niet weet is dat diezelfde buren dat ook zeggen over uw gazon. Zo is het ook op de bowlingbaan. Ik kijk vrij veel naar bowlen, en zie soms bewonderende blikken als de buurman een turkey gooit of zelfs 4 of 5 strike's op een rij. Kon ik dat maar zie je dan denken. Wat men vaak niet beseft is dat die buurman dezelfde blikken op uw scorebord werpt als u een 200 neerzet. Hieruit blijkt dat iedereen wel eens een slechte game heeft, maar meestal ook evenzoveel goede. Het aardige van het Zomertoernooi is dat alleen de 5 beste serie's meetellen voor de klassificatie in de finalelijst, dus heeft iedereen dankzij hun handicap evenveel kans. Doe er uw voordeel mee.

Vanavond een vijftal nieuwe deelnemers op de Heerlense lijst. Zo dachten Rolf Weerts en Cynthia van Geertrui, wat die anderen kunnen kunnen wij ook. Rolf zette meteen een 641 op de Lijst. Ook Herman Goldsmid kwam op zijn eerste dag al heel dicht bij het serie record en gooide een 728. Fred Matthes gooide 2 serie's, maar bewust niet al te hoge, zodat hij hierna nog wat te verbeteren heeft, strakke actie Fred. Ook Hagen Richter had een chauffeur gevonden in de persoon van zijn moeder en wist de weg naar Heerlen te vinden. Hagen neemt echter geen genoegen met een serie-tje en gooide er meteen maar 4. Jeremy Luyten had zijn dag vandaag en gooide niet alleen een 633 serie, maar ook meteen zijn persoonlijk record met een 252 game. Hierdoor stijgt hij van de 15e naar de 6e plaats. Al met al, vandaag toch weer 26 serie's waardoor we de 450 zijn gepasseerd met 69 deelnemers. Het combinatieklassement is inmiddels ook al goed gevuld met 20 deelnemers die al hun 5 serie's op beide plaatsen hebben gegooid. Ik ben trots op jullie.



Sittard, 07-07-2009, DAG 20

Mobile Intimidatie.

Kent u dat, je zit op een terrasje en te pas en te onpas gaan er om je heen mobile telefoons af. De meest vreemde ringtonen vullen de ether, van de Heideroosjes tot Jan Smit, van de standaard Nokia ringtoon tot het irritante gebler van een baby. Deze vorm van mobile terreur neemt hand over hand toe, en je wordt ongevraagd geconfronteerd met gesprekken waarvan je alleen de antwoorden hoort maar niet de vragen. Sinds kort hoor ik echter ook vaak antwoorden die mij om de een of andere reden bekend voorkomen : ja, in Hoeve de Aar of Stardust, of : 's avonds van 18.00 uur tot 23.00 uur, 3 game's per serie of 5 serie's voor klassificatie. Waar zouden ze het toch over hebben, ik heb geen flauw idee.

Er heeft vanavond wel een opmerkelijke verschuiving in het klassement plaatsgevonden, Claudia Swelsen heeft een tweetal dikke 500 serie's neergezet en daarmee Jamie van de 2e plaats verdrongen. Zij staat zelfs nog maar 6 pins verwijderdt van de nummer 1, Jordi Putman. Ook zijn vandaag alle finaleplaatsen gevuld en kan vanaf nu de strijd beginnen om een zo felbegeerde plaats. 24 serie's was het resultaat van deze avond, waarbij Rob en Renee Hensgens verantwoordelijk waren voor ieder 4 serie's, waardoor Rob met stip binnenkomt op de 10e plaats in het Combiklassement en Renee doorstoot naar een 15e plaats in datzelfde klassement.



Heerlen, 07-07-2009, DAG 18

Parkeerprobleem

Als men de afgelopen dagen met het prachtige weer zou besluiten om, ik noem maar iets, op een terrasje te gaan zitten dient zich meteen een probleem aan. Waar zet ik mijn auto neer.??? In veel stadscentra wordt een anti auto beleid gevoerd waardoor het parkeren in de directe omgeving van uw favoriete terrasje bijna onmogelijk is. Soms is er een parkeergarage in de nabijheid maar dan komt er de financieringskwestie om de hoek kijken. Met de huidige tarieven ben je aan het parkeren net zoveel kwijt als 2 cappuccino's, terwijl je van plan was om er maar een te pakken. DILEMMA. Wist u dat je bijvoorbeeld bij Bowling en Partyhoeve de Aar in Heerlen of Bowling en Partycentrum Stardust in Sittard gratis kunt parkeren, buiten lekker in het zonnetje zitten en een lekkere cappuccino kunt bestellen zonder dat je een godsvermogen kwijt bent. En, oh ja, als u er toch bent vergeet dan niet om uw bowlingballen mee te nemen, dan kunt u tussendoor nog even een serie gooien voor het Zomertoernooi.

Vandaag was de parkeerplaats van Hoeve de Aar redelijk gevuld, dus mag ik aannemen dat meerdere mensen op dit idee waren gekomen, ondanks een buitje tussendoor. Wat ik ook heel frapant vond was dat midden op de parkeerplaats een auto stond geparkeerd met de opdruk : Bowling en Partycentrum Stardust. Deze was uiteraard van Ingo Lammertse, mede eigenaar van deze bowling, die vanavond ook een paar serie's kwam gooien voor het Zomertoernooi. En dan te bedenken dat er op deze wereld nog landen zijn die elkaar hun pi... lauw maken, kijk eens hoe makkelijk het is om op een collegiale manier met elkaar om te gaan. Ingo werd vergezeld door Roger Bovens die ook zijn eerste voorzichtige schreden zette op de standenlijst van het Zomertoernooi in Heerlen. Tim Zeevaarders heeft zijn voorsprong op de nummer 2 nog even met 55 pins vergroot, dus jongens, de jacht is nu officieel geopend. 27 serie's waren het resultaat van vanavond en hiermee is de 400 grens overschreden, op naar de 500.



Sittard, 06-07-2009, DAG 19

Luchtalarm.

Sinds jaar en dag gaat op de eerste maandag van de maand om precies 12.00 uur in heel Nederland het luchtalarm af, zo ook vandaag. In vroeger tijden was dit om het alarm te testen zodat men zeker wist dat als er echt iets aan de hand was die toeter het ook deed. Tegenwoordig heeft onder invloed van de reccesie ook hier de commercialisering toegeslagen en kun je als bedrijf deze maandelijkse sirene koppelen aan je bedrijfsnaam. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Wellicht is het u opgevallen dat na de trommelvliesgymnastiek van vandaag de volgende boodschap te horen was : Dit gejengel werd u aangeboden door het Zomertoernooi. Niet gehoord ???, ik zou toch zweren van wel.

Nou was het vanavond niet veel drukker dan normaal, dus eigenlijk weggegooid geld die reclame. Het waren de vaste deelnemers zoals Thei Demandt, Rein van der Kraats, Brain Zillekens, Rene van Bavel, Marco en Louis Lahaye en Rolf Weerts. Rolf had zelfs begeleiding van Femke en Claudia, of was het nou andersom ?. Hoe dan ook, er zijn weer genoeg serie's gespeeld vandaag. Vader en Zoon Lahaye bedachten zelfs om 22.00 uur dat ze toch nog wel een derde serie wilde gooien. Als iedereen nou even volhoud, lopen we eind deze week qua serie's gelijk met Heerlen. Zou toch leuk zijn.



Sittard, 05-07-2009, DAG 18

1 Weesgegroetje voor het slapen gaan....

Dat is voldoende om je bowlingresultaten voor de volgende speeldag van het Zomertoernooi veilig te stellen. Tenzij je een keer een schuttingwoord hebt gebruikt tijdens je laatste game, dan heb je er toch echt wel 2 nodig. Mocht je nou in een extreem geval ook nog de heilige geest hebben aangeroepen zou ik er voor de zekerheid ook even een rozenkransje bijdoen. Maar wat nou als ik de hele game heb lopen vloeken???.... dan zou ik maar een andere sport gaan beoefenen, want dan wordt het toch niks meer. Gelukkig is dat in deze editie van het Zomertoernooi nog niet gebeurd. Niet dat er nou allemaal heilige boontjes rondlopen, maar de deelnemers zijn tot nu toe wel sportief genoeg om te begrijpen dat als het de ene dag niet lukt, het de volgende keer weer beter kan gaan en je toch nog een serie kunt verbeteren.

Ook vandaag heb ik geen godslastering mogen horen, ondanks het feit dat het warme weer nog verrassende trucjes met het oliepatroon uithaalde. Zo zie je maar, allemaal sportieve deelnemers. Naast de bekende namen waren er vandaag ook weer 2 nieuwe spelers, zoals Marcel Hendriks die ook zijn geluk in Sittard kwam beproeven en Michael Extra, enkele jaren de organisator van het Zomertoernooi in Sittard. Sportieve actie Michael. Enkele spelers hebben hun 5 serie's volgemaakt in Sittard waardoor de finalelijst hier nu ook al gevuld is tot 30, en de combinatielijst nu al 16 spelers vermeldt die op beide plaatsen hun benodigde games hebben gegooid. Zo zie je maar dat er ook zonder storm 30 serie's kunnen worden gegooid op een zondagochtend. Komende Dinsdag worden er in Heerlen weer wat nieuwe spelers verwacht zodat we elkaar mooi in evenwicht houden.



Sittard, 04-07-2009, DAG 17

Stilte voor de storm ???

Dat moet haast wel, zeker met de weeralarms die de laatste tijd zijn afgegeven, want het was erg stil vandaag in de bowling. Alleen Thei Demandt was van de partij en gooide meteen even zijn hoogste serie, en daarna zijn laagste. Om het aantal serie's een beetje op peil te houden verwacht ik morgen natuurlijk wel een goede opkomst. Er zijn 12 banen beschikbaar, laten we daar ook gebruik van maken.



Sittard, 02-07-2009, DAG 16

Ze smelten de ballen.

Recept : neem een bowlingbal, bij voorkeur een 10 of 11 pond sparebal welke niet al te vaak is schoongemaakt, en leg deze een uurtje of wat in de brandende zon. Schil intussen wat aardappels en kook deze met een snuifje zout. Maak een krop sla schoon, ijsbergsla past er het beste bij, leg dit beide op een bord en loop de tuin in om daar een lekker gefrituurd balletje aan toe te voegen. Resultaat : een heerlijke frisse licht verteerbare maaltijd die op de menukaart van een 3 sterren restaurant niet zou misstaan. Tip : gebruik hiervoor wel een reservebal want anders bent u de rest van het Zomertoernooi uitgeschakeld. Bovengenoemde situatie was met de temperaturen van vandaag zeker geen onhaalbare kaart.

Ondanks de tropische temperaturen had ik een zoon die toch nog wel een serietje wilde gooien. Het zijn er uiteindelijk 5 geworden. Maar hij was niet de enige, Fam. van Stelten, Fam. Auf den Kamp, Kevin Leest en Rolf Weerts waren op hetzelde idee gekomen. 17 serie's waren het resultaat van een avondje zweten waarbij Sorbo goede zaken had kunnen doen met een dweil-standje in de bowling. Wat wel opviel was dat de partytent vanavond ook uitzonderlijk goed bezet was.



Heerlen, 02-07-2009, DAG 17

Ten minste houdbaar tot....

Aan bijna alles in ons leven zit een houdbaarheidsdatum, zelfs aan het leven zelf. Voor de een komt die wat eerder dan voor een ander, er zijn ook mensen waarvan ik denk dat die allang verstreken is. Soms kun je zo'n datum wat oprekken zonder verstrekkende gevolgen, bijvoorbeeld bij een blik bruine bonen, al zal je omgeving dat misschien weer iets minder op prijs stellen. Zo'n datum geld ook voor het bowlingseizoen, bijvoorbeeld voor de leagues, maar ook voor toernooien zoals het Zomertoernooi. Hiervan weten wij dat die voor Heerlen 23-08-2009 is en voor Sittard 30-08-2009. Nu hoeft dat geen reden te zijn om treurig te worden, sterker nog, als je weet wanneer iets afloopt kun je tot die tijd intenser van genieten.

Ook vandaag hebben weer 12 deelnemers intens genoten en 22 serie's gegooid, ondanks de tropische temperaturen. Mehmet Baksi heeft nog een serie verbeterd en kruipt weer iets dichter op de nummer 1. Ad Roelen heeft zijn 5 serie's volgemaakt en staat nu net op een finaleplaats. P Dietzenbacher heeft er ook een verbeterd en staat 10e. Ron Cremers heeft er zelfs 2 verbeterd en heeft nu al drie 600 serie's staan en sluipt naar de top 10. Sjir heeft helaas niks verbeterd maar blijft op zijn streven niet lager te gooien dan 500. Al van Beek heeft zijn 2 beste serie's tot nu toe neergezet en staat stevig op een 16e plaats, Marcel Hendriks en Berthold Meijer gooide ieder bij 2 identieke serie's maar alleen Marcel heeft er een verhoogd en zij staan nu bijna gebroederlijk op de 5e en 6e plaats. Het trio Ronald en Chris Schipper en Leo Damen waren ook weer van de partij en schuiven ook weer wat op omhoog. En last but not least heeft Liny haar 4e 500 serie kunnen plaatsen en staat al bijna in de top 20. Way to go, Liny.



Sittard, 01-07-2009, DAG 15

Geen nieuws is goed nieuws ??

Wat een onzin. In dit geval zeker niet. Geen serie's vandaag. Terwijl er genoeg mensen aan het bowlen waren, al waren het dan recreanten. Mijn oproep van gisteren was dan ook bedoeld om dat naast het bowlen te registreren, niet in plaats van.



Heerlen, 01-07-2009, DAG 16

Onthulling prijzen.

We zijn nu een maand op weg met het Zomertoernooi en ik vind het langzaam tijd worden om eens iets bekend te maken over de prijzen. Tenslotte is dat net als bij ieder toernooi bepalend voor het feit of je wel of niet meedoet. Natuurlijk zijn er mensen voor wie dit op de 2e plaats komt en het belangrijker vinden om gewoon aan een gezellig toernooi mee te doen. Maar er zijn ook mensen bij wie de prijs een hogere prioriteit heeft, en terecht. Prijs is eigenlijk in heel je leven een belanrijke factor, zo kan de prijs van een cappuccino beslissend zijn voor het feit of je wel of niet op een terrasje gaat zitten. Een andere factor is kwaliteit, deze moet in verhouding staan tot die prijs. Zo zijn er horecagelegenheden die voor hun cappuccino een prijs vragen alsof je in de kalverstraat zit, terwijl de kwaliteit duidelijk te wensen overlaat. Gelukkig is dat voor het Zomertoernooi niet het geval, daar is er sprake van een perfecte prijs / kwaliteit verhouding. Ik zal u niet langer in spanning houden, de prijs..... blijft het hele Zomertoernooi op 6 euro per serie.

Vandaag waren er spelers op de baan die de gezelligheid van het toernooi boven die van de prijs stellen. De hele familie Alblas was van de partij en hebben hun eerste serie gegooid, Els begon meteen goed met een 591, Ferry en Georgia iets minder deze keer, maar die zijn de volgende keer aan de beurt. Rene Hensgens was ook fanatiek bezig om zijn broer in te halen en heeft ook een serie verbeterd, maar staat nog even achter in de peilingen. Door de hitte was het vandaag niet zo druk, maar dat is niet erg, kan ik ook een keer in de tuin zitten. Voor morgen wordt weer een grotere toeloop verwacht.



Sittard, 30-06-2009, DAG 14

Sex voor de wedstrijd ???

Ik had niet lang geleden met een deelnemer van het Zomertoernooi een gesprek over het feit dat in de voetbalsport al jaren de discussie gaande is of sex voor de wedstrijd nou wel of niet bevorderlijk is voor de resultaten. Zo meimerden wij over het feit of dit soms ook voor de bowlingsport zou gelden. Zou deze vorm van ( ont ) spanning nu wel of niet goed zijn voor het resultaat van een te gooien serie. Om hier een gefundeert antwoord op te kunnen geven leek het mij een goed idee om daar eens onderzoek naar te doen. Een mogelijkheid is om te vragen of de deelnemers van het Zomertoernooi mee willen doen aan een zogenaamd dubbel blind onderzoek, waarmee ik niet bedoel dat u uw ogen dicht moet doen, het licht uit of een zonnebril op moet zetten, maar voor u zelf eens bijhouden wat uw bowlingscore's zijn met en zonder deze callorien-killer voorafgaand aan een game. Waarbij uw eigen partner natuurlijk de voorkeur heeft, maar he, wij doen niet moeilijk. Na afloop van het zomertoernooi kunnen wij dan een enquete houden waarbij uw gegevens bepalend zijn voor de uitslag van dit onderzoek. Wij beseffen dat het wel even van uw tijd vergt maar u doet het wel voor een algemeen belang, namelijk het omhoog brengen van het gemiddelde van bowlend Nederland zodat wij Internationaal weer op de kaart komen te staan.

Vanavond hebben wij een grote naam in de bowlingwereld mogen toevoegen aan de lijst van deelnemers : Thijs van de Wal, welke zijn eerste serie heel subtiel begon met een 599, dit natuurlijk om niet meteen alle deelnemers de schrik op het lijf te jagen, bedankt Thijs. Wat ook wel bijzonder was is dat wij vanavond een soort van jubileum game hebben gehad van een deelnemer van het eerste uur, namelijk de 50e game van Kevin Leest. Zoals beloofd was deze game gratis, op naar de volgende 50. Nou heb ik nog even geinformeerd bij Kevin of hij een partner had maar dat is niet het geval. Jammer, want bovengenoemde enquette zou natuurlijk bij zo'n aantal games een aardige indicatie hebben op geleverd over dit vraagstuk. Vandaag is ook in Sittard de ondergrens voor de prijzenpot bereikt en kan deze dus ook al worden aangepast. Wij hebben na de serie's nog even een onderonsje gehad met enkele deelnemers en zijn tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk best een gezellig toernooi is, dus wat let u.



Heerlen, 30-06-2009, DAG 15

Reclamebelasting.

Hot-Item dezer dagen is het plan van veel gemeenten om reclamebelasting in te voeren. Men is van mening dat als u bereid bent om een groot financieel risico te lopen door in de desbetreffende gemeente een onderneming te beginnen en daarmee de plaatselijke economie probeert uit het slob te trekken, u dan belasting moet betalen over uw reclame-uitingen waarmee u uw klanten opmerkzaam zou kunnen maken dat u daar uberhaupt een onderneming drijft. Ik las afgelopen week zelfs over een kerk in Maastricht die een aanslag heeft ontvangen voor een kruis wat men aan de gevel had gemonteerd. Zou dit ook gelden voor het uithangbord van het plaatselijke politieburo, of het mededelingenbord bij het gemeentehuis.

Nu lijkt dit iets wat alleen de plaatselijke winkelier raakt, maar denk u eens in : een poster van het Zomertoernooi bij de ingang van Hoeve de Aar of Bowling Stardust : RECLAMEBELASTING !!!. Of u loopt voor of na het bowlen naar binnen of naar buiten met uw bowlingtrolly van Storm : RECLAMEBELASTING !!!. Dit zou kunnen betekenen dat wij de kostprijs per serie moeten gaan verhogen of het prijzengeld naar beneden moeten bijstellen. Om dit te voorkomen wil ik u verzoeken om voortaan uw bowlinguitrusting te verpakken in een neutrale merkloze plastic zak, en uw massale mond op mondreclame voortaan te fluisteren.

Ik vraag mij af of dit nu ook geld voor artikelen in de krant, want vanavond heeft het Bestuur van Bowling Vereniging Heerlen een interview gehad met de verslaggever van de lokale krant de Uitkijk, waarvan het resultaat waarschijnlijk op korte termijn zal worden gepubliceert op de verenigingspagina. OPLOSSING : schaf allen massaal deze editie aan om te voorkomen dat de gemeente hier lucht van krijgt. Vanavond zijn er ondanks de warmte toch weer 23 serie's gegooid, dat is voor de derde dinsdag op rij, lijkt mij een goede traditie worden. De finale plaatsen zijn bijna allemaal bezet, 35 om precies te zijn, dus er is nog plaats voor een speler. Daarna zullen er alleen maar verschuivingen gaan plaatsvinden. De teller van de prijzenpot is inmiddels gestegen tot euro 674,-



Sittard, 29-06-2009, DAG 13

Deja-vu

Iets waar waarschijnlijk iedereen al eens mee te maken heeft gehad. Een situatie waarbij je denkt dit heb ik al eerder meegemaakt. Dat kan varieren van de eerste ontmoeting met je schoonmoeder tot aan je aangifte inkomstenbelasting. Een ieder gaat daar op zijn eigen wijze mee om, de een neemt het voor waar aan, en een ander gaat in reincarnatie therapie om te ontdekken of dit een flashback is uit een vorig leven. Hoe dan ook, ik zat laatst in een soortgelijke situatie, ik gooide een serie voor het Zomertoernooi toen ik ineens een strike gooide. Ik stond erbij en keek ernaar. Dit had ik al eens eerder meegemaakt. Nu probeerde ik mij te herinneren wanneer dat dan geweest moet zijn, maar mijn lange termijngeheugen begint al alzheimer-achtige vormen aan te nemen, mijn korte termijngeheugen trouwens ook.

Na vanavond te hebben doorgebracht op de bowling ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik in dit geval niet alleen was. Er waren een hele boel strike Deja-vu's te bespeuren. 270 keer om precies te zijn, bij 15 deelnemers over 30 serie's. Dat is gemiddeld 18 keer per deelnemer op een avond. Toen ik met dit verhaal begon dacht ik redelijk uniek te zijn, maar.... he, dat ben ik ook want ik heb het pas een keer gehad. Ook vermeldenswaardig is dat we in Sittard vandaag over de zestig deelnemers zijn gegaan en dat morgen de grens van 285 serie's waarschijnlijk bereikt gaat worden. Dat betekend dat ook hier de prijzenpot aangepast kan gaan worden. Ook het aantal deelnemers wat inmiddels op beide plaatsen minstens zijn of haar 5 serie's heeft gegooid is gestegen naar 10, dat betekend dat de combinatiefinale ook al aardig gezellig gaat worden.



Sittard, 28-06-2009, DAG 12

Voor het zingen de kerk uit

Van welingelichte bron hebben wij vernomen dat er recentelijk door enkele hoogwaardigheidsbekleders van kerken in Sittard en omgeving een brandbrief is gestuurt naar het Bisdom in Roermond. Reden hiervoor is dat er in toenemende mate parochianen zijn die de Heilige Mis van 10.00 uur vroegtijdig verlaten. Ooggetuigen maken melding van mensen die na het verlaten van de kerk in hun auto stappen en met hoge snelheid richting Rijksweg Zuid in Sittard wegrijden. Ik wil hierbij mijn excusses aan de Paus en zijn geestverwanten aanbieden en hem op het hart drukken dat dit waarschijnlijk een situatie is van tijdelijke aard, welke zich na 30-08-2009 weer zal normaliseren. Naar alle waarschijnlijkheid is hier namelijk sprake van deelnemers aan het Zomertoernooi die op Zondagochtend nog even een serie willen gooien.

Ook vandaag was er weer sprake van een aantal deelnemers die op tijd present waren in het bowlingcentrum. Een lichtpuntje : om de overgang van omgeving zo soepel mogelijk te laten verlopen had men in de bowling op de tafel kaarsjes ontstoken. Hans Hermans heeft na het overwegen van alle voor ( genoeg ) en nadelen ( welke dan ) besloten om ook zijn naam toe te voegen aan het klassement door zijn eerste 2 serie's te gooien. Mehmet Baksi was vandaag voor het eerst in Sittard en schreef meteen even 4 serie's op de lijst, vastbesloten om ook hier hoog in het finaleklassement te eindigen. Ook Berthold Meijer was niet kinderachtig en gooide zijn eerste 3 serie's in Sittard, met een niet onaardig resultaat. 20 serie's waren het resultaat van deze bewolkte zondagochtend die voor een aantal deelnemers toch met een zonnetje is geeindigd.



Sittard, 27-06-2009, DAG 11

Probleem

Vandaag had ik een probleem, ik ben de gehele dag onderweg geweest voor het jaarlijkse uitstapje van de jeugd van Heerlen. Ja, het was heel geslaagd, dank u. Maar nou had ik ook de taak om een stukje te schrijven over het Zomertoernooi in Sittard van vandaag. Omdat ik er niet bij ben geweest heb ik dus eigenlijk niets te vertellen, of ik zou al iets moeten gaan verzinnen en dat is toch niet helemaal mijn stijl. Gelukkig voor mij bleek na telefonisch contact met Stardust dat er vandaag eigenlijk maar twee serie's zijn gegooid, beide door Thei Demandt. Ik heb het vermoeden dat de meeste deelnemers mij wilde ontzien en hun serie voor morgen bewaren, want dan ben ik namelijk weer present. Vanaf deze plaats wil ik u hartelijk bedanken voor het medeleven en tot morgen.



Heerlen, 25-06-2009, DAG 14

Getwitter.

Na ruim 3 weken fantaseren en op internet publiceren van zijn fantasien heeft onze vaste columnist het zich geoorloofd zijn brein een dag rust te gunnen. Ik denk dat de inspanningen van de afgelopen dagen zijn tol geeist hebben. Zondag bowlen in Venray, en ook nog verdomd goed, bezorgde hem al enige rugklachten. Aansluitend maandag een serie gooien voor het zomertoernooi in Sittard was de bekende druppel. Ik kreeg van hem het verzoek zijn taak in deze waar te nemen. Aangezien ik niet over een zelfde fantasie als Rudi beschik heb ik mij op een andere wijze laten inspireren.

Vandaag las ik in de krant een voor mij totaal nieuw woord, TWITTEREN. Bij het nalezen van het artikel kwam ik tot de conclusie dat twitteren eigenlijk ook in het bowlingcircuit veel en vaak voorkomt. Wanneer ik op de diverse bowlincentra, Sittard en Heerlen o.a., een uurtje of wat goed luister, hoor ik heel veel getwitter. Wat te denken van bijvoorbeeld; een mooie pocketbal, brooklin, split, te droge banen, teveel olie, shit en noem maar alles op wat niet goed is volgens de experts ofwel bowl(st)ers. Getwitter is eigenlijk niets anders dan in korte bewoordingen, al dan niet digitaal, een mening ventileren.

Vandaag waargenomen 34 twitteraars waaronder 2 nieuwe buitenlandse spelers. Bernd Wolf aus Deutschland en Ad Roelen oet Mestreech. In totaal werden 34 series op de baan neergelegd, waardoor de prijzenpot stijgt naar euro 628,--.

Tenslotte wil ik hier nog een aantal twitteringen neerzetten naar aanleiding van een regelmatig gestelde vraag;
Finale zomertoernooi Heerlen 23 augustus
Finale combinatieklassement 29 augustus, welke finale dit jaar in Sittard plaatsvindt
Finale zomertoernooi Sittard 30 augustus

Ik hoop voor jullie en mijzelf dat Rudi op zijn rustdag weer voldoende inspiratie heeft opgedaan om jullie te verrassen door zijn hersenspinsels weer aan het internet toe te vertrouwen.



Sittard, 25-06-2009, DAG 10

Archiefvernietiging

Ik zat vandaag op een terrasje, iets wat ik normaal nooit doe, en terwijl ik achter mijn capuccino en mijn krantje zat zag ik een vrachtauto staan met de opdruk Archiefvernietiging en Plastic Recycling. Vraag mij niet waarom maar ik moest meteen denken aan... Bowlen. Ik denk dat de associatie archief = papier = scorelijsten Zomertoernooi en plastic = bowlingballen dit teweeg bracht. Direct begon mijn interne rekenmachine te werken : gemiddeld 1,5 serie per vel papier, stel 750 serie's in Heerlen, dat zijn 500 A4-tjes. Stel 1200 serie's in Sittard, dat zijn 800 A4-tjes, samen 1300 velletjes papier met uitslagen van het Zomertoernooi.

Is er misschien nog iemand die zijn kamer opnieuw wil behangen, plaksel moet u zelf aanschaffen. Omdat ik verwacht op korte termijn plat gemaild te worden voor deze interieurverbetering, en om te voorkomen dat ik mensen moet teleurstellen roep ik u op zoveel mogelijk serie's te gooien. Het is dus immers voor een goed doel. Dit bericht stond vanavond nog niet op de site, maar het leek of veel mensen het al wisten, het was weer volle bak vanavond. In de gauwigheid telde ik 15 deelnemers. Herman en Gemma Goldsmid kwamen hun eerste serie's gooien. Zo ook Femke Hamilton die nog moest afkicken van de donderdagleague. Carlo Verweijlen was ook goed op dreef nadat hij een bal van Rolf Weerts had geleend. Bij elkaar zijn er toch weer 29 serie's gegooid, en dat zijn weer een aantal rollen behang. Fijn om te zien dat zoveel mensen iets over hebben voor een goed doel.



Heerlen, 24-06-2009, DAG 13 - Sittard, 24-06-2009, DAG 9

Stelt u zich eens voor....

We schrijven het jaar 3541. Moedertje aarde is inmiddels overgenomen door een buitenaardse inteligentie en de mensheid fungeert enkel nog als tuinman. De machthebbers hebben in al hun wijsheid besloten dat de aarde een perfecte bol moet worden, dus worden alle dalen gevuld en alle heuvels en bergen afgegraven. Uiteraard door ons uitgevoerd want die aliens doen helemaal niets. Het is een volk wat al eeuwen lang dood en verderf zaait in het heelal. U heeft vast wel eens van ze gehoord : Ma-Na-Gers.

Bij deze werkzaamheden stuitte men in het voormalig Zuid Limburg op een vreemd apparaat. Bij navraag aan enkele archivarissen bleek het te gaan om een.... Notebook. Men bleek in staat om met de modernste technieken de stroomvoorziening te herstellen en het Notebook te reanimeren. Er was namelijk nog een stekkerdoos met verlengsnoer voorhanden. Wat men toen zag tarte iedere verbazing, er stond een besturingssysteem op genaamd Windows!!!.
Nu had men daar al eerder over gehoord via overlevering, maar deze versie deed het ook nog echt!!!. Bij het door spitten van de files stuitte men op een progamma met de naam Zomertoernooi???. Was dat dan een eeuwig durend toernooi, want het was immers altijd zomer. He, had Al Gore dan toch gelijk met zijn doem-scenario over de opwarming van de aarde... Nee, natuurlijk niet, ik begon het verhaal toch ook met : stelt u zich eens voor.

Enfin, men bladerde door het progamma en wat bleek, het ging over bowlen, en dat was nou juist het enige wat de machthebbers herkenden. Dit was namelijk de enige sport die de evolutie had doorstaan. Zij deden het spelletje zelf ook, alleen gebruikten zij nu planeten als bowlingballen, en zij speelden dit altijd in... Precies, de zomer. Toen men de uitslagen ging bekijken kwam men op 24-06-2009 terecht, en na overleg met het intergalactisch bestuur heeft men besloten deze datum tot een internationale feestdag uit te roepen. Dit was namelijk de dag dat in Heerlen de 300, in Sittard bijna de 200 en overall de 500 serie grens werd overschreden.

Mij dunk een mijlpaal in de geschiedenis na nog geen 4 weken. In Heerlen heeft Rene Hensgens besloten twee serie's neer te zetten en daarmee het aantal deelnemers te verhogen naar 54. De 315 serie's in Heerlen betekenen al een verhoging van het prijzengeld naar 560 euro. Kevin Leest heeft afgelopen maandag een slechte nachtrust gehad nadat Ab Toonen het aantal serie's record had overgenomen. Maar Kevin zou Kevin niet zijn als hij daar niet snel wat aan zou doen, hij staat nu weer nummer 1 met 21 serie's in Heerlen en 20 serie's in Sittard. Wij hebben al besloten dat de 50e serie voor hem gratis is. Voor morgen word in Heerlen ook weer een drukke dag verwacht.



Sittard, 23-06-2009, DAG 8

Pocket, Brooklyn, Baby-split, 1e Arrow....

Allemaal begrippen die men leert in een van de eerste lessen van een eventuele bowlingcursus. Voor een aantal bowlers tijdens dit toernooi gesneden koek, maar voor een groot deel van de deelnemers zal ze dit volledig worst zijn, en gelijk hebben ze. Zij willen gewoon gezellig hun balletje gooien en een leuke score op het bord zetten, tel daar de handicap bij op en je kunt al een aardige positie bereiken in het klassement. Nu ben ik niet zo'n feestbeest en ik vind het misschien al gauw gezellig, maar vanavond kreeg ik de indruk dat ik niet de enige was. Het aantal Belgische deelnemers groeit en vanavond konden wij daar Bjorn Wielemans aan toevoegen. Wat mij vanavond nog meer verblijde was dat de mede-eigenaar van Bowling Stardust, Ingo Lammertse zelf ook zijn ballen ter hand heeft genomen en ook 2e serie's heeft gegooid, evenals Chistel Marcks en Roger Bovens. Dat klinkt mij in de oren als een motie van vertrouwen. Ook had Mark Teo zijn broer John meegenomen om er een echt familie toernooi van te maken. Luc Verjans presteerde het om de vijfde 700 serie neer te zetten. Het aantal deelnemers is inmiddels gegroeid tot 53, evenveel als in Heerlen , en in het Combinatieklassement hebben inmiddels 7 spelers zich van een positie verzekerd.



Heerlen, 23-06-2009, DAG 12

The Stig in Heerlen ???.

Terwijl de hele wereld speculeerd over wie nou toch de Stig zou kunnen zijn, weten wij dat natuurlijk allang. De coureur van Top Gear die zich kenmerkt door zich te hullen in annonimiteit, vaak een goede score weet neer te zetten en na afloop van zijn prestatie stilletjes met de noorderzon verdwijnt. De snit van de witte overall staat niet toe daar een weelderige C cup in te verbergen, dus kunnen wij gemakshalve aannemen dat het een man is. Wie in het Zomertoernooi voldoet aan deze beschrijving???. Van wie hadden wij voor dit Zomertoernooi nog nooit gehoord???. Wie van de deelnemers heeft ervaring met snelle auto's???....... Precies, die, nou weet u het ook.
Om half acht begonnen de banen zich al aardig te vullen. Ik zag een aantal deelnemers zich klaarmaken om hun 5e serie vol te gooien, hieronder Tim Zeevaarders, gevaarlijk. Hij gooide een ruime 600 serie waardoor hij de 1e plaats naar zich toe heeft kunnen trekken. Hiermee heeft hij een totale pinfall van bijna 3800. Maar laat u dat niet afschikken, want er zijn nog deelnemers genoeg die de potentie hebben daar overheen te gaan. Het zou mij zelfs niks verbazen als tijdens dit toernooi de 4000 pins gehaald kunnen worden. Inmiddels hebben al 26 deelnemers hun 5 serie's gegooid en de volgende 10 zijn op korte termijn in aantocht. Daarna zal de strijd om een finale positie te behalen in alle hevigheid losbarsten.



Sittard, 22-06-2009, DAG 7

Hoezo AEX, wat nou Staatsloterij !!.

Vergeet toch het beleggen in de AEX met als alles meezit een jaarrendement van hooguit 10 %. En meedoen aan de staatsloterij met een winkans van 1 op 100.000 heeft ook weinig zin. Je kunt beter met een kleine investering meedoen aan het Zomertoernooi met een mogelijk rendement van enkele honderden procenten en een winkans van ongeveer 1 op 100. Toegegeven, zo charmant als de presentatrice van 1 tegen 100 zullen wij er zelfs met een flinke portie plastische chirurgie niet uitzien, en de lichamelijke inspanning zal iets groter zijn dan voor de buis hangen en een machtigingskaart invullen, maar dan heb je ook wat. Er is toch niets leuker dan met andere bowlfanaten een serie-tje te gooien en daarmee ook de kans te hebben om je financiele dromen waar te maken. En dat er toch al heel wat mensen op dat idee zijn gekomen bleek wel vanavond in Sittard, want het was behoorlijk druk met 11 nieuwe deelnemers en 42 serie's. Verschillende mensen kennen wij al van het toernooi in Heerlen maar er waren ook een aantal voor mij nog onbekende duitse deelnemers. Dit waren de gebroeders Dettmann en Patrick Pluta. Bij de eerste serie van Sander Broers kreeg ik al een lichte verhoging bij het zien van 7 strikes op rij, maar helaas toch geen 300. Wel een hele mooie serie van 719. Maar Sander zou Sander niet zijn als hij daar niet nog een mooie 2e serie achteraan zou zetten, dus deed hij het nog eens dunnetjes over en gooide hij ook nog een 707. Twee 700 serie's op een avond, wie doet je wat. Door het aantal nieuwe deelnemers, het aantal mensen dat vandaag hun 5 serie's hebben volgemaakt en de twee 700 serie's van Sander zijn de kaarten vanavond weer even opnieuw geschud. Ik zou zeggen, nieuwe ronde, nieuwe kansen.



Sittard, 21-06-2009, DAG 6

Vaderdag of niet?.

Een aantal vaders hebben van deze dag gebruik gemaakt om hun zondag eens anders in te delen als gebruikelijk. Enkele zijn vroeg naar Sittard gekomen om een aantal serie's te gooien en daardoor iets verder verwijdert te zijn van hun kroost als normaal. Anderen hebben juist hun kroost naar de bowling gestuurt en daarmee hun vaderdag als rustdag bestempeld. Hoe dan ook, 26 serie's waren het resultaat van deze zondag en daarmee hebben we in ieder geval Ingo en Guido een goede vaderdag bezorgt. Bert de Win was ook verwend door zijn dochter en heeft een ongelofelijk mooi boxershort mogen ontvangen met de tekst dat haar vader de beste vader van de hele wereld is. Nou weet ik niet hoe bereist Pascalle is dus neem ik aan dat dat discutabel is. Ik had geen fototoestel bij me en dat is maar goed ook want als ik dat op de site zou hebben geplaatst was door de AIVD ongetwijfeld al mijn computerapparatuur in beslag genomen. Een paar nieuwe spelers hebben zich ook weer aangediend te weten Tim ?, Fons ?, Ludwig ( ik neem aan Penders ) en Claudia en Carin Swelsen. Jamie van Stelten heeft haar eerste 600 ( precies ) serie weten neer te zetten. Omdat ik vandaag ook al in Venray was geweest voor het bestuurderstoernooi, besloot ik maar om eens naar huis te gaan, de serie's in te voeren en daarna een paar boterhammen te eten. Iets waar Thijs van de Wal zich ook voor laat verhangen. Resultaat van de eerste week : 6 personen hebben hun 5 serie's al vol gegooid en nog eens 4 spelers staan op 4 serie's dus die zullen volgende week wel in het klassement gaan stijgen. Het record van de hoogste game staat tot nu toe op naam van Glenn Zillekens met een 289, en de hoogste serie is gegooid door Jonas Maes met een 743. De meeste serie's zijn nog steeds door Kevin Leest op zijn naam gezet en met 37 deelnemers en 111 serie's mogen we toch wel spreken van een geslaagde eerste week. Ga zo door, ik ben trots op jullie.



Sittard, 20-06-2009, DAG 5

Oerinstinct verlochend zich niet.

Vandaag toch weer een paar nieuwe deelnemers aan de lijst mogen toevoegen. Thei Demandt, u kent hem vast nog wel, 2e in het Zomertoernooi Sittard in 2008, was al druk bezig toen ik arriveerde en heeft meteen 2 serie's neergezet. Ook Rolfs Weerts heeft zijn partner Cynthia van Geertrui kunnen verleiden ook mee te doen, en daarmee vinden wij haar nu ook terug in de scorelijsten. Het was bijna 1 uur en tijd om naar huis te gaan, toen Jean van Stelten werd uitgedaagd door Kevin Leest. Tijdens dit paringsritueel besloot men om toch nog maar een serie te gooien. Nadat men zijn berevel had afgelegd en de knuppel in het hoederhok had gegooid begon men nog net op tijd aan een wedstrijdje verpie...... dat zijn weerga niet kende. De eerste game werd met winst voor Kevin weggezet, en de tweede eindigde in principe hetzelfde. De derde game begon Jean toch aanzienlijk te zweten en hij wist dat als hij zonder gezichtverlies het strijdtoneel wilde verlaten hij toch nog even zou moeten presteren, iets wat tot de tiende frame onduidelijk bleef. Dankzij een misser in de laatste frame van kevin heeft hij toch nog een game op zijn naam kunnen schrijven. Ondanks het feit dat Kevin deze sanitaire inspanning had gewonnen was het toch Jean die uiteindelijk met het vrouwelijk schoon de bowling kon verlaten. Dan zal hij toch wel een grotere knuppel hebben gehad denk ik.



Sittard, 18-06-2009, DAG 4

Fluitend naar de bowling.

Een prachtige middag, in de auto, dakje open en fluitend naar bowling Stardust te Sittard. Daar zou ik vandaag de honneurs waarnemen en Sjir in Heerlen. Toen ik dit zei aan Ingo verklaarde hij dat hij iedere dag fluitend naar de bowling ging. Maar hoe zit het dan met de dagen dat het regent vroeg ik mij af. Efin, hij zal daar wel een reden voor hebben denk ik zo. Ik denk dat vandaag de koopavond parten speelde want de toeloop was iets minder dan verwacht, eigenlijk was er helemaal niemand. Dat begrijp ik niet, aan de cappucino kan het niet liggen want die wordt steeds beter. Om een aanval van slaap tegen te gaan maar even naar Heerlen gereden om te kijken hoe men het daar deed. Volle bak op 10 banen, maar daarover in het stukje hieronder meer. Weer terug naar Sittard, en ja hoor er waren toch nog enkele deelnemers komen opdagen. Met het risico dat u het vervelend gaat vinden, een keer raden : Ja hoor, Kevin Leest en Jamie van Stelten. Kevin goed voor drie serie's en Jamie voor twee. Ik kreeg van Kevin de indruk dat hij zich zorgen ging maken om het aantal gespeelde serie's in Heerlen, zou hij nog bovenaan staan ???. Nee, nu niet meer Kevin, dus binnenkort toch maar weer even naar Heerlen zou ik zo zeggen.



Heerlen, 18-06-2009, DAG 11

Geen koopavond in Heerlen ???.

Of er is in Heerlen op donderdag geen koopavond, of de mensen in Heerlen hebben alles al wat zij nodig hebben, maar hier was het vandaag bijzonder druk. Er waren notabene 10 banen volgeboekt voor het Zomertoernooi, wat resulteerde in 43 gegooide serie's en enkele nieuwe records. Er zijn vandaag 2 nieuwe 700 serie's gegooid, een door Berthold Meijer, een serie van 710 en een door Marcel Hendriks. Marcel vindt Sjir een aardige man maar heeft toch liever zijn eigen naam bovenaan de lijst staan, en om dat te bewerkstelligen gooide hij maar even een 729. Chapeau Marcel. Ook is het record van de meeste serie's vandaag gesneuveld, voerde Kevin Leest tot vandaag de lijst aan met 16 serie's, Ab Toonen deed daar nog even een schepje bovenop en staat inmiddels met 17 serie's bovenaan. Dat het Zomertoernooi ook een druk legt op de huwelijkse staat is bekend, maar hoe ga je daar nou mee om. Chris Schipper heeft de oplossing gevonden : nodig je vrouw uit om ook mee te doen. Dus kwam vandaag ook Leny Schipper samen met Finy Koppers ons met 2 serie's verblijden. Ook Ron Cremers die na een enkelblessure enige tijd uit de roulatie is geweest wilde het toch maar even proberen, en heeft 2 aardige serie's neergezet. Last but not Least kwam Al van Beek nog even 3 serie's gooien welke allemaal boven zijn gemiddelde zijn geeindigd, dus geen slecht begin voor Al.



Sittard, 17-06-2009, DAG 3

De kegel omgekegeld.

Nee, er is geen sprake van loslopende pins, ook niet een besloten vergadering van de plaatselijke AA. Gewoon heel banaal, de oliemachine is kapot. Waarschijnlijk heeft mijnheer Kegel ( de maker van de oliemachine ) om de CAO onderhandelingen voor meer olie kracht bij te zetten de geest gegeven. Nu heeft dat voor recreanten niet zoveel nadeel want deze gooien zonder olie net zo goed, of net zo slecht zo u wil. Maar voor de sportbowler wordt het toch iets minder interessant om dan een serie te gooien. Dus geen serie's vandaag ???, Jawel, er zijn toch een paar die-hards geweest die nog even 3 serie's hebben gegooid. Oh ja, wie dan. Een keer raden : jawel, Kevin Leest en Carlo Verweijlen, deze 2 spelers lieten zich niet uit het veld slaan en gingen stug door. Dit is natuurlijk wel leuk voor de statestieken, omdat er dan tenminste nog geen speeldag is geweest dat er niet is gespeeld. Er van uitgaande dat het probleem morgen weer is opgelost, kunnen de nu ontbrekende serie's dan dus weer worden ingehaald.



Heerlen, 17-06-2009, DAG 10

5-7-10 split.

Een zonnige, warme woensdag in juni leverde in Heerlen toch zo'n slordige 23 series op. Jos Moonen, Jolien en Connie Reijnaerts legden hun eerste series op de baan neer. Sjir Notermans presteerde het voor de tweede keer in 1 week om de 5 - 7 -10 split te laten staan. Ditmaal op baan 4. Een aantal spelers, zoals Sharon Auf den Kamp, Rene van Bavel en Peter Dietzenbacher komen nu op minimaal 5 series in Heerlen. In het klassement heeft Sjir voorlopig de 3e plaats van Reinier overgenomen, maar er staan nog verschuivingen aan te komen. Diverse spelers zullen de komende week hun 5 series vol maken waardoor het klassement volledig overhoop gehaald kan worden.



Sittard, 16-06-2009, DAG 2

Zomertoernooi Sittard goes international.

In Sittard mochten wij net als in Heerlen ook al bezoekers uit Belgie en Duitsland begroeten. 1 speler uit Belgie heeft het gisteren gevestigde serierecord van Jordi Putman al meteen even gebroken en heeft als hoogste serie een 743 neergezet. Dit was Jonas Maes, die er overigens nog vrij laconiek onder bleef. Waarschijnlijk besefte hij dat dit record misschien niet zo heel lang stand zal houden. Tevens waren er het echtpaar Brigitte en Juergen Lang welke samen met Ferry Ekkelenkamp 2 serie's een goed begin vonden van dit Zomertoernooi. Ik heb vanavond tussen Sittard en Heerlen heen en weer gependeld en zag hierbij geen Kevin Leest in beide bowlingcentra, een raar gevoel maakte zich van mij meester, er zal toch niets gebeurd zijn. Bij het 2e bezoek aan Sittard bleek ik mij voor niets ongerust te hebben gemaakt, Kevin was gewoon samen met Jamie een serie aan het gooien, gelukkig. Ik heb de indruk, maar dat moet u niet verder vertellen, dat in Sittard iets hoger wordt gegooid als in Heerlen. Dat kan liggen aan het feit dat daar veel is vernieuwd en dat dit zijn weerslag heeft op het strike gedrag van veel spelers, maar eigenlijk zou dit een uitdaging moeten zijn om in Heerlen het niveau nog een stukje te verhogen, zodat het combinatieklassement dadelijk de beste spelers van beide toernooien gaat herbergen.



Heerlen, 16-06-2009, DAG 9

Deelnemers en serie lijst stijgt gestaag.

Vandaag maar een nieuwe deelnemer in de persoon van Rob Hensgens, maar toch 23 serie's op de teller. Dat betekent dat wij veel deelnemers al eerder hebben mogen ontmoeten. Rein had last van zijn rug maar kon het toch niet laten om nog even 2 serie's te gooien. Sjir heeft ook nog een serie weten te verbeteren en staat nog maar 1 pin achter de nummer 3. Ab Toonen is vlijtig bezig geweest en heeft zijn eerste 600 serie kunnen plaatsen. Jos Zeevaarders is zijn zoon Tim zelfs voorbij gegaan en heeft 5 serie's volgemaakt waardoor zijn handicap is bepaald. Huub Hermanns en Mieke van Hooff, Annelies en Ton Ramaekers waren ook weer van de partij en zitten bijna op 5 serie's waardoor er verschuivingen in de top 12 kunnen gaan plaatsvinden. Voor morgen wordt er weer enige activiteit bij de jeugdspelers verwacht. Met de serie teller op 200 in zicht kunnen wij al bijna de prijzenpot gaan aanpassen, houd hem in de gaten!!!!.



Sittard, 15-06-2009, DAG 1

Zomertoernooi Sittard in nieuwe omgeving van start.

In Sittard is vandaag in een vernieuwd bowlingcentrum Stardust het Zomertoernooi van start gegaan. Men heeft 2 weken hard gewerkt om de bowling aan de hedendaagse eisen te laten voldoen, en ik moet zeggen chapeau. De eerste serie van het toernooi werd gegooid door, hoe kan het ook anders : Kevin Leest en Jordi Putman. Waar Kevin in Heerlen nog 2 speeldagen nodig had om zijn eerste 5 serie's te gooien heeft hij dat in Sittard al meteen de eerste speeldag gedaan. In Heerlen gingen wij na 2 weken speculeren wie de eerste 700 serie zou gaan gooien, in Sittard heeft Jordi Putman deze meteen in zijn eerste serie op zijn naam geschreven. Bij Glenn Zillekens gingen ook meteen alle remmen los en hij had op gegeven moment al 10 strike's staan, de eerste 300 ook al op de eerste avond ???. Helaas niet, maar toch al een 289 op de teller. Dit beloofd wat voor de rest van het toernooi. De zes banen welke voor het toernooi worden vrijgehouden waren ook de hele avond vol. 17 deelnemer en 34 serie's op de eerste speeldag is zeker geen slecht begin. Het waren bijna allemaal spelers welke ook al in Heerlen hebben gespeeld op Sander Broers, Rolf Weerts en John Swelsen na. Dat betekend dat het combinatie klassement waarschijnlijk ook goed gevuld zal worden. Kevin Leest heeft meteen de leiding genomen in het klassement, maar hij is dan ook de eerste met 5 serie's op zijn naam, dus dat zal binnenkort nog wel veranderen. Jamie van Stelten was er ook, en zelfs na een uitputtende zondag, zij is derde geworden bij de Youth Masters in Utrecht en derde bij bowlster van het jaar in haar klasse, gefeliciteerd !!, gooide zij meteen een 595. Haar hoogste serie tot nu toe. Ook Claudia Swelsen kwam nog even kijken maar niet gooien. Na gisteren in Utrecht waar zij eerste werd in haar klasse en eerste bij bowster van het jaar in haar klasse was het waarschijnlijk toch te vermoeiend. Voor haar toch ook felicitatie's.



Heerlen, 13-06-2009, DAG 8

Buiten de harde kern gerekend.

Heb je al eens naar buiten gekeken, met dit weer komt er echt iemand, was de reactie op mijn melding even naar Heerlen te gaan voor het Zomertoernooi. Nou ja even mijn gezicht laten zien en dan snel uitklokken dacht. Ik had echter buiten de harde kern gerekend. Rein van der Kraats en Kevin Leest samen met Carlo Verweijlen kwamen toch nog even een serie gooien. Rein zelfs drie. Nu zijn dat wel geen aantallen om over naar huis te scrijven maar het betekend wel dat wij sinds het begin van het toernooi nog geen een speeldag "droog" hebben gestaan en dat is toch ook wel leuk. Voor verschuivingen in het klassement heeft het echter niet meer gezorgd. Tevens kwam Claudia Swelsen nog even trainen voor het laatste A ster toernooi van dit seizoen, morgen in Utrecht. Vanaf deze plaats wensen wij haar en de andere spelers zoals Jamie en Brain van harte succes.



Heerlen, 11-06-2009, DAG 7

1, 2, 3, 4, 5, 6, Zevenhonderdtwaalf.

Oude records gebroken, nieuwe gevestigd en ook weer gebroken. Dat is het resultaat van de 7e speeldag van het Zomertoernooi locatie Heerlen. Dat het vandaag druk zou worden was al verwacht, maar deze opkomst overtrof alle verwachtingen, dik in de veertig serie's zijn er vandaag gegooid waarbij ook weer een aantal nieuwe deelnemers. Zo waren er Michael Gordon, Chris en Ronald schipper, Leo Damen, Babs Kisters en Siets van Wageningen die de eerste serie's kwamen gooien.

Marcel Hendriks zette in zijn eerste serie meteen een stempel op de hoogste game met een 278. Een nieuw record wat enkele minuten later al weer werd verbroken met een 289 van Jordi Putman. Hij haalde echter net niet het serierecord van Berthold Meijer wat op 685 stond in, hij gooide een 682. Ik was met Sjir Notermans aan het speculeren wie de eerste 700 serie zou gaan neerzetten toen wij constateerden dat hij al een 248 en een 242 in zijn serie had staan. De wiskundigen onder ons weten dat er dan nog maar een 210 nodig is om dat record te vestigen, maar Sjir dacht laat ik wat ruimte nemen en gooide er nog een 222 achteraan, zodat het serie record op dit moment op naam van Sjir staat met 712.

Ondanks het feit dat de lat in het begin van het toernooi al bijna op olympisch niveau komt te liggen heb ik er alle vertrouwen in dat ook deze records nog weleens gebroken zouden kunnen worden. Het record van de meeste serie's is door de recordhouder Kevin Leest zelf weer gebroken en staat nu op 15. Al met al kunnen wij met ruim 40 deelnemers en ruim 160 serie's in nog geen 2 weken tijd spreken van een voorspoedige start van deze versie van het Zomertoernooi.



Heerlen, 10-06-2009, DAG 6

Zoals de pins thuis vallen, vallen zij nergens.

Dit moest de jeugdspeler Tim Zeevaarders hebben gedacht toen hij aan zijn eerste serie begon vanavond. Omdat hij het afgelopen jaar behoorlijk is gestegen in gemiddelde maar nog een redelijke handicap heeft zette hij een serie van bijna 800 neer inclusief handicap. U kent Tim vast nog wel, hij heeft in 2008 het Zometoernooi Heerlen gewonnen. Ook mochten wij weer 2 nieuwe spelers begroeten zoals Bjorn Godding en Toine Kerkhofs. Al met al weer goed voor 25 serie's. Er komen ook steeds meer spelers in de buurt van de 5 serie's zodat er waarschijnlijk op korte termijn wel wat verschuivingen in het klassement gaan plaatsvinden, en dat maakt het alleen maar spannender. Vandaag waren er dus ook weer 5 jeugdspelers aanwezig die zich willen gaan laten gelden in dit zomertoernooi, waarvan de meeste nu al hebben aangegeven ook in Sittard te gaan gooien zodat als het een beetje meezit zij aan 3 finale's kunnen gaan meedoen.



Heerlen, 09-06-2009, DAG 5

Mehmet Baksi neemt eerste plaats in bezit.

Eten, en dan snel naar de bowling om te kijken of er nog iemand komt vandaag. Zal wel niet zo druk worden dacht ik. Word wakker!!!. Het wordt juist steeds drukker. Vandaag toch ook weer 28 serie's. Mehmet hoefde maar een goede 400 om eerste te worden maar dat was zijn eer te na, hij ging voor de 5e zeshonderd serie. Helaas net niet gelukt maar hij is wel opgeschoven naar de eerste plaats. Nieuwe deelnemers waren er genoeg, zo kwam Huub Hermanns met zijn vrouw Mieke van Hooff, en ook de Familie Ramaekers waren van de partij. Uit Sittard kwamen de gebroeders Zillekens zelfs even een paar serie's neerzetten. Bij de familie Leest is bowling de laatste tijd waarschijnlijk het gesprek van de dag want ook Kevin was weer van de partij en zelfs vader Johan Leest was met het virus besmet en heeft zijn eerste serie op de lijst bijgevoegd. En zelfs, zelfs Jean van Stelten kon de kriebels niet weerstaan en was niet van de baan weg te houden, dus ook een serie op zijn naam. Natuurlijk zijn er spelers vanwege de verbouwing in Sittard naar Heerlen gekomen, feit blijft dat de intentie om het toernooi te combineren met het toernooi in Sittard voldoet aan alle verwachting en vanaf volgende week zullen ook veel spelers uit Heerlen de nieuwe bowling in Sittard gaan bewonderen en daar wat serie's op het scorebord zetten.



Heerlen, 06-06-2009, DAG 4

De Toon(en) is gezet.

Vandaag is de Toon(en) gezet van het Zomertoernooi. Wij mochten de kersverse Oma en Opa Toonen verwelkomen op de baan om samen 2 serie's te gooien. Ab Toonen stijgt hiermee naar de 3e plaats en Yvonne zit al ondanks dat ze pas 2 serie's heeft gegooid al in de eerste helft van het spelersveld. Ook Rein van der Kraats zorgde voor een verschuiving in de top 3. Met het completeren van zijn 5 serie's is hij in een keer doorgestoten naar de 1e plaats in het klassement. Omdat hij ruim 200 pins losstaat van de nummer 2 zal het nog even duren voordat hij weer is ingehaald. Als Mehmet Baksi echter zijn 5 serie's vol heeft zal deze bij de huidige score's van hem daar een goede kans op maken.



Heerlen, 04-06-2009, DAG 3

Zomertoernooi krijgt internationaal allure

Het zomertoernooi is voortvarend van start gegaan en krijgt meteen in de eerste week al internationaal allure door deelnemers vanuit Belgie en Duitsland. Daarnaast zijn er ook al personen gesignaleerd die over de stadsgrenzen zijn gekomen om aan het zomertoernooi mee te doen. Zo zijn er al mensen gezien uit de omgeving van Maastricht en Sittard. Op de eerste 3 dagen hebben wij al 58 series mogen noteren door een 27-tal personen. Naar verwachting zal de komende weken een stijging waar te nemen zijn. Als organisatie zijn wij in elk geval verheugd over het enthousiasme van de deelnemers en horen van het personeel van Party- en bowling Hoeve de Aar ook positieve geluiden.



Heerlen, 03-06-2009, DAG 2

Eerste speler met 5 serie's

De nieuwe telg van de bowlingfamilie Kevin Leest is de eerste speler die 5 serie's of meer op zijn naam heeft gezet. Daarmee heeft hij meteen de eerste plaats veroverd. Tevens konden wij vandaag een hoop nieuwe spelers verwelkomen die tesamen toch even 26 serie's hebben gespeeld.



Heerlen, 02-06-2009, DAG 1

Zomertoernooi 2009 goed van start

Op deze toch wel warme dag is het Zomertoernooi 2009 goed van start gegaan. In de veronderstelling dat vandaag iedereen wel achter de barbeque zou staan om de restjes van de pinksterdagen op te warmen, kwamen kort na 7 uur toch een aantal deelnemers de bowling binnengelopen. Ik herkende meteen Jamie van Stelten met haar vader en een nieuwe kandidaat aan het bowlingfront in de persoon van Kevin Leest. Zij waren het die de eerste score neerzette en meteen gaat Jamie van start met een eerste plaats. Niet lang daarna kwam ook Rein van der Kraats ons verheugen met een serie of twee. Daarna volgden nog een drietal spelers, Mark Teo, Stuart Cheong en Tomas Cheong die ook meteen de smaak te pakken hadden en 2 series in het scherm neerzetten. Als dit zich doorzet kunnen we een drukke zomer(toernooi) verwachten.